Компании от Румъния, България и Литва отговарят за 15% от испанския международен транспорт. Това показват данни от доклад на Министерството на транспорта на Испания за 2017 година.

Румънските компании са отчели най-впечатляващ ръст на местния пазар. Те са превозили с цели 340% повече стоки за испанците спрямо 2016 г. Литовците са отчели ръст от 60%, а българите – скромните 25%.

Притесненията на испанските компании

Сериозна загриженост за данните изрази федерацията FENADISMER след като анализира Проучването на Международния транспорт на стоки, подготвяно всяка година от Министерство на транспорта. FENADISMER обединява 32 хиляди малки и средни испански транспортни компании. Организацията посочва, че източноевропейските превозвачи контролират почти 1/3 от международния транспорт в Испания и делът им нараства. Също така се подчертава, че „голям процент от тези фирми са т.нар. фирми „пощенски кутии“, създадени от големи испански транспортни превозвачи.“ Те осъществяват местни и международни превози от и към Испания, но нямат дейност в страната, в която са вписани по адрес.

Причина за източноевропейското настъпление

Не е трудно да се разбере как фирми от Румъния и България успяват да се наложат на испанския пазар. Нашата страна има най-ниски разходи за наемане на шофьори в целия Европейски съюз. По данни на Френският национален комитет по пътищата от 2016 г., средният разход на година на български работодател е 15 186 евро на служител. Съответно данните за Румъния и Литва са 17 868 евро и 18 008 евро. И в трите случая става въпрос за суми далеч от тези в Испания, където работодател има средно 37 892 евро разходи на работник.

Може би най-голямата транспортна сила от Източна Европа, Полша, не представлява интерес за испанските фиктивни фирми. Това се дължи вероятно на факта, че там разходите са почти 20 000 евро годишно.Мерки срещу компании „пощенски кутии“

Проверки на Транспортното министерство, направени миналата година, показват, че подобни фирми, създадени от испански превозвачи  в Източна Европа, генерират между 75 и 90% от оборотите си в Испания. Това означава, че тези превозвачи, използващи камионите си в на испанска територия, наемат шофьори при „източноевропейски“ работни условия, а печелят почти изцяло в своята страна. Всеки може да се досети, че тук става въпрос за много добър марж на печалба.

Испанските големи превозвачи имат възможност да увеличават печалбата си по този начин благодарение на все още сравнително разхлабените правила за командировани работници, които обхващат шофьори, останали в страната повече от 8 дни.

Във връзка с измамите на фирмите „пощенски кутии“ множество испански институции обединиха сили, за да прекратят нечестните практики. В това число влизат Националната служба за борба с измамите, Испанското ведомство за социално осигуряване, местната данъчна служба и инспекцията по транспорта. Те извършват координирани действия и проверки на транспортни компании, които са преместили седалището си извън Испания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *