Парламентите на 10 държави, включително и българският, показаха „жълт картон” на предложено от Европейската комисия законодателство, за поправки в директивата за командированите работници в чужбина, съобщи БНР.

Предложенията на ЕК са да бъдат приравнени социалните осигуровки и заплати на източноевропейските командировани служители с тези в Западна Европа.

Процедурата е нововъведение в Лисабонския договор и дава повече правомощия на националните парламенти да влияят върху решенията на ЕС.

Идеите за поправки в гореспоменатата директива идват от по-богати западни държави, като Франция, Германия и Белгия, според които източноевропейски командировани работници, предимно в строителството и високите технологии, подбиват пазара на труда с по-ниски заплати. Това е възможно тъй като настоящото европейско законодателство позволява техният работодател да плаща по-ниски данъци и осигуровки у дома, вместо по стандартите на приемащата страна, където служителят работи и се ползва от здравни и социалноосигурителни права.

Депутатите от 11 парламента, начело с Полша и Балтийските републики, включително България, са изпратили писма до Брюксел с искане да преразгледа предложението си, тъй като според тях то не отговаря на принципа на споделено вземане на решенията в ЕС.

В становището на българската парламентарна комисия по европейските въпроси се посочва, че „желанието да бъде въведено равно заплащане за извършването на един и същи труд на едно и също място не може да бъде постигнато по административен път, а следва да почива на икономическа логика.” Българската страна иска финансова обосновка на ефекта от реформата. Според нашите депутати тя „ще премахне съществуващи конкурентни предимства между различните доставчици на услуги и ще ограничи достъпа до Единния пазар” за български фирми, които командироват работници. Становището е изпратено от председателя на НС Цецка Цачева до ръководителите на ЕК, ЕП и Съвета.

Очаква се днес ЕК да представи официалната си позиция по въпроса и да мотивира решението си дали да запази, промени или оттегли законодателството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *