България се изкачва с една позиция нагоре в Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум. Страната ни вече е на 49-а позиция от 137 държави, след като миналата година беше на 50-о място. На първо място в класацията остава Швейцария, следвана от Съединените щати и Сингапур като САЩ също е с едно място напред тази година.

Местата до десета позиция се заемат съответно от Холандия, Германия, Хонг Конг, Швеция, Великобритания, Япония и Финландия.


България изпреварва няколко страни, които станаха членки на Европейския съюз през 2004-а година. Страната ни се представя по-добре и от Румъния, която е на 68-о място. Южната ни съседка Гърция е много надолу – 87-а позиция, а Турция е малко зад нас – на 53-о място.

Подобреният резултат на България се помрачава от факта, че населението на страната е намаляло със 100 000 души за една година.

Глобалният индекс за конкурентоспособност се базира на 12 фактора, вкл. институции, инфраструктура, здраве, образование, ефективност на трудовия пазар и др.

По фактора институции страната ни показва по-лош резултат спрямо година по-рано и е с една позиция надолу. Според доклада институциите ни са тромави и засегнати от дълбока корупция. Съдебната ни система получава най-лоша оценка и е определена като крайно зависима и неефективна.

Снимка: Bin im Garten, Wikimedia Commons

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *