България и Македония подписаха официално Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Решихме да гледаме напред.  Убеден съм, че след 10 години резултатите от Договора за добросъседство ще бъдат видими за двете държави, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на пресконференцията след подписването на документа.

„Можеше ли да не подпишем такъв договор – можеше. Години наред не е подписан. Затова искам да поздравя премиера Заев, външните министри и екипите ни, които работиха няколко месеца изключително активно, за да имаме подписания днес договор с толкова хубавото име – „за добросъседство“, каза още премиера.

„Република Македония и Република България направиха историческа стъпка напред, заедно. Историята поставихме като основа за бъдещето и открихме път за стабилност и развитие на двете държави и за балканския регион. Този договор е общ успех!”, заяви македонският премиер Зоран Заев.

Бойко Борисов наблегна на важността на двата подписани меморандума за развитието на железопътните и транспортни връзки между София и Скопие и за сътрудничество в областта на природния газ: „Транспортният коридор №8 е връзката, която присъединява целите Балкани. Той дава излаз не само по оста север-юг, но дава възможност за присъединяване на всяка една страна от Балканите да търгува, да прави бизнес и да развива туризма с другите.”

 Снимки: МС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *