България ще продължи да помага на Скопие в евроатлантическата интеграция, но пътят към НАТО и ЕС минава първо през вътрешната стабилност, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си във вторник с македонския си колега Зоран Заев.

Очаква се до 2 август да бъдат изчистени всички детайли преди подписване на договора за добросъседство между Македония и България, коментира още премиера.

Борисов поздрави македонския си колега за постигнатата стабилност и спокойствие в страната след тежката политическа криза там. „Пътят към НАТО и ЕС минава първо през вътрешна стабилност”, каза той и допълни, че България ще продължи да работи и с Гърция, така че двете държави да решат съществуващите проблеми, защото „дестабилизация в Македония означава и дестабилизация по нашите граници”.

Премиерът Зоран Заев определи срещата в София като историческа и подчерта, че България е приятелска страна, от която Македония очаква помощ за пълноправното си членство в ЕС и НАТО.

„Трябва ли да продължим да бъдем разделени, след като в Европа много държави са дали пример как се развиват, когато заедно честват своите герои. Кирил и Методий, нашите Свети братя, може да се радваме всички на това, което те са направили. Аз съм много добронамерен човек и истински обичам вас като хора. По-близък народ нямаме“, каза македонският премиер пред журналисти.

„Затваряме главата на омразата, отваряме главата на позитивизма, на общото европейско бъдеще и това трябва да го усещат всички граждани на Балканите”, допълни Заев.

Министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев бяха единодушни, че ще продължат да работят за изграждането на общи инфраструктурни проекти, свързващи двете страни. Като символ на новите отношения между България и Македония и поклон пред общата история в разговорите беше постигнато разбирателство улици в София и в Скопие да бъдат кръстени на президентите Желю Желев и Борис Трайковски, а след срещата си в Министерския съвет двамата премиери заедно поднесоха венци пред паметника на цар Самуил.

Снимки: Пресслужба на МС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *