Служебното правителство одобри позицията на България за Европейския съвет. Страната ни ще подкрепи запазването на единството на Европейския съюз и ще се обяви против подкрепения от няколко европейски сили модел „Европа на няколко скорости“.

На срещата на високо равнище, която ще се проведе в четвъртък (9 март), ще участва и президентът Румен Радев.

Нямаме ползи от допълнителното фрагментиране на Европа – на ядро и периферия, коментира днес служебният вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева, по време на брифинг след заседание на правителството.

„Ние сме за запазването на единството и целостта на Европа. Това е една дълга дискусия. Някои от вариантите предполагат Европа на две скорости. Не сме обсъждали плюсовете и минусите от петте сценария в Бялата книга. Това ще бъде един доста дълъг процес,“ каза още тя.

Българската позиция за Европейския съвет обхваща и темата „Миграция“. Българските политици ще защитават тезата, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници на Общността е от първостепенно значение и следва да е постоянен водещ приоритет на ЕС, който изисква солидарна подкрепа за държавите членки на предна линия, каквато е и България.

Ще се отнася до външната политика на Евросъюза, България ще потвърди позицията си за присъединяване на всички страни от Западните балкани към ЕС.

На днешното правителствено заседание беше взето и решение за великденските добавки. 1.3 милиона пенсионери ще получат по 40 лв. допълнително към пенсиите. Това са хората, които получават пенсия, не по-голяма от 314 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *