България да получи допълнителна подкрепа за охрана по границите, поиска председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на годишната си реч пред Европейския парламент.

„Искам да видя най-малко 200 допълнителни граничари и още 50 превозни средства, разположени по външните граници на България от октомври,“ заяви Юнкер.

Повече от 100 служители от Европейската гранична служба „Фронтекс“ вече помагат за охрана на южната ни граница. 600 представители на „Фронтекс“ са разположени в Гърция по границата с Турция.

Юнкер призова 28-те членки на ЕС да се мобилизират за по-бързо създаване на новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана. Очаква се тя да поеме функциите на „Фронтекс“ от октомври като се затегне контрола по външните граници на Евросъюза.

Институциите и държавите в Европейския съюз трябва да работят в тясно сътрудничество с новата гранична служба. Трябва да знаем кой пресича границите на Европейския съюз – кога, къде и защо, поясни Юнкер.

Днес, по време на визитата си в България, унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че подкрепи искането на България за допълнителни средства за подсилване на контрола по границата с Турция.

Снимка: МС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *