От днес започва българското ротационно председателство на Европейския съюз. Страната ни ще бъде домакин на форуми на високо равнище на които ще се обсъждат важни въпроси по отношение на разширяването на Евросъюза със страни от Западните Балкани, сигурността и регионалното сътрудничество.

България ще насочи усилията си в няколко направления, включително продължаване на кохезионната политика, справедливо разпределение на евросредствата между страните членки, ускоряването на процеса на изграждане на Единния цифров пазар, утвърждаване на Общата селскостопанска политика, както и постигане на съгласие за реформата на Европейската система за убежище, целта на която е да се ограничи и спре незаконната миграция и трафика на хора.

В страната ни ще се проведат над 25 събития на високо ниво, повече от 200 политически експертни среши, 6 парламентарни събития и 12 неформални съвета.

По време на българското европредседателство ще се обсъжда финансовата рамка за следващия програмен период, както и продължаването на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Предстоят сериозни разговори, с които ще се търси единодушие по отношение на въпроса за разпределянето на мигранти в страните-членки.

Енергийна ефективност, социални иновации и търговия, малки и средни предприятия – тези тежки теми наследява страната ни от досегашния ротационен представител на Съвета на ЕС, Естония, и ще трябва да работи за намиране на консенсус по тях.

Официалното откриване на председателството на България на Съвета на ЕС ще бъде на 11 януари в Народния театър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *