България ще получи 160 млн. евро от Европейския съюз за подобряване на граничния контрол и овладяване на миграционния поток, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след заседанието на Европейския съвет в Братислава.

Очаква се финансирането да бъде осигурено на два транша.

„България няма да бъде оставена сама и това е благодарение на многобройните интервенции на българския премиер. По време на разговорите днес Европейският съвет реши 108 млн. евро да бъдат отпуснати за нуждите на България. Целта ни е тази сума да достигне 160 млн. евро, каквото е искането на българския премиер Бойко Борисов. Следващите дни и седмица ще направим необходимото, ще намерим механизмите, за да намерим тези средства”, подчерта председателят на ЕК.

Българският премиер Бойко Борисов благодари за подкрепата на колегите му в Европейския съвет и посочи, че това е категорична оценка за добрата работа България.

„Не мога да си спомня досега страната ни да е посочвана с отделно решение и целево да се направи нещо за България. Доволен съм от желанието и амбициозността на всички нас да се отговори на популизма и национализма“, посочи министър-председателят.

Премиерът Борисов посочи, че страната ни разполага с финансови възможности да осигури техника, но по-важна е европейската солидарност и оценката на колегите.

Сутринта, в началото на срещата, Борисов показа на германския канцлер Ангела Меркел карта на България, илюстрираща миграционния натиск, за да илюстрира нагледно предизвикателствата, пред които е изправена страната ни.

На срещата в Братислава (на която не участваше Великобритания) европейските лидери обсъдиха и излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че срещата е показала, че ЕС може да се движи напред и след решението на Великобритания да напусне блока.

Лидерите на Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) наблегнаха на темите за миграцията и участието на гражданите в управлението на 28-членния блок.

Те се обединиха около искане за засилване на сигурността в ЕС, ефективна гранична и брегова охрана и тясно сътрудничество с Турция и държавите от Близкия изток и Северна Африка, за справяне с миграционната криза. Същевременно отказаха да подкрепят предлаганите от ЕК квоти за разпределение на бежанците.

Вишеградската четворка подчерта и „необходимостта от засилване на ролята на националните парламенти” в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *