България не подкрепя търговското споразумение между ЕС и Канада заради отказа на канадското правителство да премахне визите за български граждани.

Въпросът беше поставен на днешната среща на Съвета по външни работи в Брюксел, където се обсъжда проектът за Всеобхватно икономическо и търговско споразумение със северноамериканската страна.

За да влезе в сила обаче, споразумението трябва да получи одобрението на всички 28 парламента на държавите в ЕС.

Българската страна го блокира поради липсата на реципрочност във визовия режим. Същото заплаши да направи и Румъния. Европейската комисия беше дала 2-годишен срок на Канада и САЩ да премахнат визите за българи и румънци, но той изтече.

Постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев уточни, цитиран от БНР: „Комисията трябваше да наложи визи за Канада като държава, която не е постигнала визова реципрочност с всички държави членки на ЕС. За момента комисията не е взела такова решение. Ние смятаме, че от страна на канадското правителство трябва да бъде показан съвсем ясен политически ангажимент за решаване на въпроса с отмяната на визите за българските граждани, ако за българските граждани и за българският бизнес остане изискването за канадски визи, те не биха могли да се възползват от предимството на това споразумение. Споразумението няма да се ратифицира за един ден  или за два дена, то е процес, който ще продължи две, три години. В рамките на този срок ние трябва да имаме яснота кога ще бъде решен въпроса за свалянето на визите за български и румънски граждани.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *