Спомняте ли си, когато като деца сте използвали лупа (водата също е лупа), за да изгаряте различни неща, най-често хартийки и вестници, на слънце? Тази детска игра, може да е опасна за големите, които забравят физичните закони.

След случайно търсене из интернет открихме интересно видео. В него шофьор на камион разказва любопитен случай. Докато си обядвал в кабината на камиона, той забелязва с периферното си зрение как слънчевите лъчи преминават през оставената на съседната седалка бутилка вода, събират се в една точка и започват да прогарят тапицерията.


Сега припомнихте ли си интересната детска игра? В случая водата играе ролята на фокусираща лупа.

Американските шофьори очевидно се забавляват да откриват физиката на един по-късен етап от живота си. Друг пример е Dioni Amuchasteguia, който оставил бутилка вода, изложена на слънцето, и резултатът са  две прогорени дупки в тапицерията на предната седалка. Изненадан, той решил да повтори експеримента си като този път използвал и термоментър, с който отчел, че бутилката се е нагряла до над 100 градуса по Целзии.

Разбира се тази ситуация си има своите условности. Съответните бутилки трябва да са от тънка и лека пластмаса. И разбира се, бутилките да са пълни с течност, за предпочитане вода. 

Във всеки случай ще е хубаво да внимавате къде оставяте бутилката с вода следващия път. 

http://bepnews.com/danni-ot-gps-i-byrza-reakciq-na-shef-spasqvat-jivota-na-bylgarski-shofior-na-kamion/

Снимка: Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *