Икономическият растеж на Германия ще се забави през 2015 г. до 1.7% (от 1.9%) показва новата прогноза на немския икономически институт Ifo.

Институтът обаче очаква слабо засилване на възходящия тренд през 2016г., като очакванията са за ръст от 1.9% спрямо юнската прогноза за икономически растеж от 1.8%.

Основен двигател на икономиката ще бъде частното потребление, което ще се стимулира от ниската цена на петрола, по-високите доходи и по-малките данъчна тежест и социални разходи, става ясно от анализите на Ifo.

Очаква се засилване на икономическите стимули при фискалната и социална политика. Но трябва да се имат предвид и по-високите разходи на правителството, свързани с бежанския поток.

От Ifo прогнозират също така рязко увеличение на инвестициите в строителството и сравнително скромен ръст на инвестициите в бизнес оборудване. Очакванията обаче за продължаваща нарастваща тенденция на увеличение на вноса спрямо износа, заради по-голямото потребление означават, че нетната международна търговия няма да внесе допълнителни стимули за икономическия растеж на Германия.

Подобни новини: Очаква се забавяне на икономическия растеж на Франция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *