„Бъдеще за местните храни“ е тема на конференцията, организирана от фондация „ЛокалФууд.Бг“ и Slow Food в България. Тя ще се проведе в рамките на изложението „Агра“ на 22 февруари 2017 г. в Пловдивския панаир. По време на събитието ще бъдат обсъдени възможностите и рисковете пред малките производители на храни, потенциалът за използване на местните ресурси и традиционното познание като основа за предприемачество.

На конференцията ще бъдат показани успешни модели и практики от бизнеса със занаятчийски и фермерски храни. Паралелно с дискусиите през целия ден пред залата е предвидено изложение на занаятчийски храни и продукти със специално географско означение. Ще може да се опитат странджански дядо, куртовска лютеница и зелено сирене. Началото е от 13 часа в зала „България“ на Международен панаир – Пловдив. (Палата 8)

В първия панел ще бъдат представени географските означения на храни като възможност за развитие на бизнес и европейските политики за защитата им. Защитата на българския вкус с тяхна помощ е темата на презентацията на д-р Десислава Димитрова, координатор на световното движение Slow Food в България. Правните регулации в сектора са въпросите, по които ще говори адв. Ивана Мурджева. Европейския опит при малките предприятията ще обобщи Марина Бракалова, ръководител на секция „Земеделие, храни и рибарство“ в Постоянното представителство на България в ЕС.

Контролът на храните и тяхната безопасност е изведен в отделна дискусия. В нея ще се включат д-р Татяна Николова и д-р Росен Баев от Българската агенция по безопасност на храните, проф. Ангел Ангелов от Университет по хранителни технологии – Пловдив и д-р Илиян Костов – зам. директор на „Център за оценка на риска по хранителната верига“. Опитът си от реално производство ще споделят Елица Сотирова, управител на пекарна „Рустика“ – Перник и Радостин Русев, управител на „Белун“ – Добрич. Европейските механизми за подкрепа на микро компаниите е темата, по която ще говори д-р Мая Нинова, експерт в Министерство на земеделието и храните. Виолета Недева, програмен директор „Земеделие“ във фондация „Америка за България“, ще представи подкрепата на организацията за развитие на частния сектор.

Конференцията е подкрепена от фондация „Америка за България“ като част от проекта „Мрежа LocalFood.bg – инкубатор за стартиращи микро бизнеси в областта на храните и катализатор за промяна“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *