На своя територия имаме една от най-успешните компании за производство на бронирани автомобили в света, казва шейхът на Рас ал Хайма (едно от седемте, образуващи Обединените арабски емирства) Сауд бин Сакр ал Касими при откриването на нова фабрика за бронирани автомобили и балистично стъкло на 17 ноември. Инвестицията в това производство е на компанията International Armored Group, собственост на българина Антон Стефов, а интересната история е разказана от сайта на списание „Твоят бизнес„.

В интервю за портала, бизнесменът коментира, че в най-натоварените месеци, фирмата му бронира по 120 автомобила месечно. Сред купувачите са правителства, ООН, НАТО, американската армия и частни клиенти. Цената на обезопасяването на един автомобил варира между $45 хиляди и $200 хиляди, в зависимост от степента на защита и техническите показатели на колата.

Най-често използваните автомобили за брониране са Toyota Land Cruiser, 4.5 d и Lexus 570 LX. Теглото на автомобилите се увеличава почти три пъти с брониране  Така гарантиращия най-високо ниво на защита японски всъдеход тежи внушителните шест тона.

Голямата гордост българина е, че до момента няма загинал, в брониран от фирмата му автомобил. Успехът си в този специфичен бизнес Стефов обяснява с няколко фактора. На първо място за познанията, след това добре обмисленият бизнес план и накрая осигуряването на първоначален капитал.

Сериозна роля за успеха има и постоянното използване на нови технологии и материали. Инвестициите в оборудване са постоянна нужда, като последните машини той е купил преди няколко месеца.

Антон Стефов е роден в Благоевград и завършва „Машинно инженерство“ във ВМЕИ. Работи като научен сътрудник в Централния машиностроителен институт. Бил е преподавател в един от филиалите на ВМЕИ. Има офицерско звание. Придобива опит като инженер в компания, която се занимава с бронировка в Канада. От там започва да развива и бизнесът си преди 25 години. Тръгва без почти никакъв капитал. Финансиране си осигурява чрез залагане на собствени имоти. Компанията му International Armored Group е вече на 17 години.

Бизнесът му започва с брониране на банкови автомобили и коли за персонална защита в САЩ. Когато избухва войната в Ирак, открива офис в Обединените арабски емирства, за да е по-близо до пазара, където има най-голямо търсене на бронирания автомобили.

На въпрос, защо не е започнал производство в България, Стефов отговаря, че производство, в която и да е страна в Европа би оскъпило продукта сериозно. Плащането на данъци и мита също биха повишили разходите. „Фирмата тук се намира във Свободна за търговия зона и нямаме такива разходи“, уточнява Стефов.

Той не скрива, че отдавна има намерения да направи нещо в България. Една от идеите му е да създаде фонд за подпомагане на талантливи студенти, които нямат възможност да си платят образованието.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *