Народните представители подкрепиха предложенията за купуване на нов тип боен самолет и строителството на два нови военни кораба. Ако предложенията бъдат реализирани, страната ни ще трябва да плати близо 2.5 милиарда лева, съобщава БНР.

БСП и „Атака” гласуваха против, а от Патриотичния фронт изразиха резерви относно строителството на корабите.

Според вносителите от ГЕРБ, днешното решение не дава разрешение за харченето на парите, а мандат за започване на разговорите.

„България трябва да излъчва сигурност и стабилност. Българската армия се задъхва от старо съветско въоръжение и има нужда от ново начало. Защитихме и ще продължим да защитаваме социалните придобивки на военнослужещите, нова техника е необходима и тя ще има огромен мотивиращ ефект върху личния състав. Модернизацията на армията ще бъде един голям успех за Българската армия. Това не е мой личен успех и не само успех на правителството, а успех за България,” заяви военният министър Николай Ненчев.

Владимир Тошев от ГЕРБ посочи, че още в договора ни за присъединяване към НАТО е било записано какви бойни способности трябва да притежаваме. До момента имаме само 1/3 от договореното, съобщава агенция КРОСС.

Скоро в парламента ще влезе и проектът за модернизация на сухопътните войски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *