След поредица от проверки в рамките на три дни, Регионалния инспекторат за пътен транспорт в Люблин (Полша) успя да изземе „колекция” от 8 превключвателя за тахографи. Сред „отличилите” се са камиони от България, Русия и Македония.

Проверките на транспортните органи са се случили през изминалия уикенд. Само за два дни (2 и 3 юни) те са отчели 5 случая на камиони, оборудвани с нелегални тахографски превключватели. В четири от случаите става въпрос за български превозвачи, а в един – за руски.

Инспекторатът отчита високото ниво на технологичните подобрения, с които се предполага, че ще бъде предотвратено засичането на манипулацията. Властите отбелязват, че камионите са били проверени преди това по европейските пътища, но съответните проверяващи не са засекли нередности.

При продължилите в понеделник проверки (4.06) са били хванати още трима превозвачи – двама от Македония и отново един от България.

Подобно нарушение води до много парични последици. На първо място това са съответните глоби за превозвача, но и допълнителни разходи за възстановяване на инсталациите на тахографа, за да отговарят на законовите изисквания (или както е много възможно, намиране на по-усъвършенстван начин за манипулиране на тахографа).

Разбира се, подобно нарушение може да бъде наказано много по-сериозно, а именно съответната компания да загуби добрата си репутация, както и транспортния си лиценз, отбелязват от инспектората.

Източник, снимки: Регионалния инспекторат за пътен транспорт в Люблин (WITD Lublin)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *