Белгийската транспортна компания RMT  беше осъдена от трудовия съд в Хаселт да заплати 236 000 евро на седем български шофьори на камиони, съобщават няколко европейски транспортни портали. Сумата е компенсация за разликата в заплащането на шофьорите според българското и белгийското законодателство.

През месец юни 2015 година белгийският синдикат ABVV-BTB подаде жалба срещу транспортната компания RMT от град Tessenderlo (Фландрия) като поиска да бъде изплатена разликата в заплатите, давани от превозвача на българските шофьори и белгийските им колеги.

Нашенците са били наети от подразделението на RMT в България – Rematra. Те са работили в Белгия, но не са им плащани белгийски надници и не са спазвани местните условия на труд. Българите не са работили като шофьори у нас и цялата им дейност се е случвала на територията на Белгия под шапката на RMT. Въпреки това тяхната заплата е била съвсем българска – 414 лева (211 евро).

Сега, почти 3 години и половина по-късно, трудовият съд в Хаселт отсъди, че българските шофьори на камиони трябва да получат разликата с белгийските заплати, след като е доказано, че белгийската RMT е била реалният им работодател. Сумата от 236 000 евро, включва и лихви за периода.

Парите не се разпределят поравно между шофьорите

Двама от българите, работили най-дълго за компанията, ще получат съответно 111 000 и 97 000 евро. Останалите петима ще получат по-малки компенсации, тъй като са работили за кратко в RMT.

Обявяването на съдебното решение е отнело толкова дълго време заради предприети от белгийския превозвач маневри за отлагане.

По отношение на делото, председателят на синдиката ABVV-BTB, Франк Морелс, коментира: „Това е решителна стъпка в борбата срещу социалния дъмпинг“.

Източник: hln.be

Решението на белгийския съд е важно за подобни настоящи и бъдещи случаи. Схемата, приложена от RMT не е непозната в бранша и се използва и от други големи и малки транспортни компании и доставчици на логистични услуги.

Очакваме вашите мнения и коментари по темата на нашия уебсайт и в страницата ни във Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *