Белгийските власти планират да въведат специална система, която ще засича, камиони, осъществяващи изпреварване при дъждовно време. Припомняме, че тежкотоварни превозни средства с брутно тегло над 7.5 т нямат право да предприемат маневри по изпреварване, когато вали.

В интервю за телевизия VTM, белгийският министър на мобилността, Бен Вейтс, заяви миналата седмица, че през първата половина на 2019 г. ще бъде въведена специална система, която ще издава глоби за нарушения на пътя при дъждовно време.

До момента е почти невъзможно за белгийската полиция да следи за спазването на забраната. Глоби могат да се издават само, ако полицаите видят в конкретен момент нарушението. В резултат годишно се издават едва 500 фиша за това провинение.Новата система: Камера с дъждомер

Решението на проблема властите в Белгия виждат в инсталиране на система от автоматични камери по националните магистрали. Те ще засичат камиони с предимство пред останалите автомобили. Всяка камера ще бъде свързана с дъждомер. Когато устройството засече валеж, камерата ще започва да записва.

Преди обаче системата да започне да работи, белгийците ще трябва да отпределят колко интензивен точно дъжд ще трябва да вали, за да се активират камерите.

По-голяма осведоменост

Според белгийските власти инсталирането на новите камери е нужно за прилагане на регулацията. От друга страна експерти в транспортния сектор не са напълно съгласни. Според тях 90% от шофьорите, които не спазват забраната идват от чужбина. Много често те правят нарушение просто, защото не знаят, че подобна забрана съществува. Информация за забраните има само по граничните пунктове, но може би е нужно да се намерят още начини за повишаване информираността на шофьорите.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *