Президентът на Каталония Карлес Пучдемон, заедно с други регионални лидери, подписа декларацията за независимост от Испания, но заяви, че тя няма да бъде приложена в следващите няколко седмици, за да се даде възможност за преговори с централната власт в Мадрид. 

По време на обявения за „нелегален“ от Конституционния съд референдум 90% от далите своя вот, гласуваха за отделяне на Каталония от Испания. Избирателната активност обаче беше едва 43%.

Декларацията за независимост призовава Каталония да бъде призната като „независима и суверенна държава“, не беше отхвърлен незабавно от испанското правителство. „Призоваваме всички държави и международни организации да признаят Каталанската република като независима държава“, се казва още в документа.

Пучдемон заяви пред регионалния парламент, че „волята на народа“ е да се отдели от Испания, но  тъй като „всички ние сме част от една общност и трябва да вървим заедно напред“, трябва да се осъществи диалог с централната власт.

Ключови личности, включително кметът на Барселона Ада Колау и президентът на Европейския съвет Доналд Туск, призоваха вчера Пучдемон да се откаже от обявяване на независимостта.

Испанският премиер Мариано Рахой поиска извънредна среща на кабинета в сряда, за да се обсъдят по-нататъшните действия на правителството по отношение на кризата с Каталония.

Каталония е част от Испания от векове, но има собствен език и култура. Регионът разполага и с широка автономия според испанската конституция.

През 2005 година поправка в конституцията определи региона като „нация“, което даде тласък на увеличаването на местния контрол над данъци и правосъдия. Поправката обаче беше ревизирана от Конституционния съд през 2010 година.

Европейският съюз също даде ясно да се разбере, че ако Каталония се отдели от Испания, тя няма да бъде част от общността.

Снимка: Gerard Romans Camps, Wikimedia Commons

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *