Испанската полиция е мобилизирана, за да се опита да спре избирателите в Каталония да гласуват на определения като „нелегален“ от властите в Мадрид вот за независимост на региона.

Полиция и избиратели се сблъскаха на изборни секции в Барселона, малко след отварянето на секциите.

Малко преди започване на референдума представители на каталонското правителство заявиха, че избирателите могат да принтират бюлетини от вкъщи и да ги пуснат във всяка секция, която не е затворена от полицията.

„Бяхме принудени да направим нещо, което не искахме да правим“, коментира Енрик Мийо, представител на испанското правителство в Каталония. „Всичко е измама, фарс. Това е първият път в историята, в който правилата на играта се променят 45 минути преди започване на гласуването“, допълни той.

Много привърженици на референдума спяха пред избирателни секции, в опит да предпазят местата от това да бъдат блокирани от полицията.

Предложеният вот за независимост увеличи напрежението не само в Каталония но и в цялата страна, откакто президентът на региона Карлес Пучдемон обяви на 10-и септември, че „всичко е готово“ за референдума. Допитването предизвика най-сериозната конституционна криза в Испания от десетилетия насам.

В противоречие с централните власти, регионалното правителство тайно принтираше бюлетини, организираше изборните секции и предприе други необходими ходове за организиране на референдума.

По думите на Пучдемон правителството ще може да обяви независимост в рамките на 48 часа, ако победи положителният вот.

Външният министър на Испания Алфонсо Дастис коментира на 30-и септември, че референдумът е противоконституционен и, че подобни допитвания са се превърнали в „инструмент за избор на диктатори“ и са в противоречие с „целите и идеалите“ на Европейския съюз.

Около 5.3 милиона души имат право да гласуват на референдума, но много от хората, които са против независимост на Каталония, заявиха, че няма да участват. Според проучвания около 40% от общо 7.5 милиона каталонци подкрепят отцепването от Испания, но все пак мнозинството подкрепят провеждането на вота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *