С голямо мнозинство каталонците, които участваха на забранения от правителството референдум за независимост, гласуваха за отделяне от Испания, съобщи каталонското правителство.

Над 2 милиона души, или 90% от дали своя глас, са казали „Да“ на референдума, около 8% са гласували „Не“.

Според местното правителство резултатът отразява само бюлетините, които не са били иззети от изборните секции от полицията през вчерашния ден.

“Каква демокрация краде изборни урни?“, попита вицепрезидентът на Каталония Ориол Хункерас.

“Ние ще бъдем последователни с демократичния мандат, който гражданите ни дадоха днес“, каза той и допълни: „Каталония спечели правото да бъде нова република, ако това е, което парламентът реши.“

Право на глас в региона имат 5.34 милиона души. Вчерашната изборна активност следователно е била 42.3%, изключвайки иззетите и непреброени бюлетини, както и хората, които са били възпрепятствани да гласуват.

Според каталонското правителство 770 000 души са били възпрепятствани да гласуват.  

Президентът на регионалното правителство Карлес Пучдемон по-рано похвали куража на милионите каталонци, които, независимо от агресията на полицията, отидоха до изборните секции.

След затваряне на изборните секции, премиерът на Испания Мариано Рахой обяви, че не е имало никакъв референдум и, че мнозинството от каталонците са „се подчинили на закона“ и не са пожелали да участват в определения от Мадрид като „нелегален“ референдум за независимост. Испанският министър-председател похвали и полицията за това, че е „изпълнила своя дълг“.

Снимка: Gerard Romans Camps, Wikimedia Commons

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *