Снимка: Концепт CB4 Interceptor; Кредит: Honda

Вчера, по време на изложението EICMA в Милано, Honda представи пълната си европейска мотоциклетна гама за 2018 г., сред които пет нови модела и два със значителни подобрения. С новата 125-кубикова машина и съответно с флагмана в гамата 2018 GL1800 Gold Wing Honda стана най-широкообхватният мотоциклетен производител. 

Моделът CB1000R оглавява триото от нейкед машини с уникалния си дизайн, разработен по темата ‘Neo Sports Café’. Новият стил е съвременен и минималистичен, като смесва спортния облик на „голите“ мотоциклети с вдъхновението от „кафе рейсърите“. Мотоциклетът е с 12 кг по-лек от предишното поколение и с 15 кВт по-мощен от него, което е равносилно на подобрение от 20% на съотношението между мощност и маса. Многобройните режими на управление с различни комбинации от мощност, моторна спирачка и възможността за избор на степента на чувствителност на тракшън контрола чрез Honda Selectable Torque Control извеждат на ново ниво системата Throttle By Wire.

Към този нов дизайн се придържат и две машини, разработени за начинаещи мотоциклетисти. CB300R и CB125R се отличават с изключителни спецификации като 41-милиметровите USD вилки, регулируемо задно окачване, спирачки с радиални 4-бутални апарати и редица други характеристики, типични по-скоро за далеч по-големи машини като LCD инструментален дисплей, LED светлини и ABS система, базирана на инерционния измервателен блок (IMU).

2018 CB125R; Кредит: Honda

Следващият представител на гамата на японския производител е подобрената Africa Twin с нова версия Adventure Sports.

Новата версия Adventure Sports на култовия CRF1000L Africa Twin отбелязва 30-годишнината от излизането на легендата на европейския пазар. Обемът на резервоара за гориво е увеличен с 5,4 литра от този на стандартния CRF1000L Africa Twin, ходовете на окачването са по-дълги, позицията на седалката и клиренсът са по-високи, добавени са отопляеми ръкохватки, изключително широка защитна кора под двигателя и др. Всичко това е само малка част от подобренията, въведени в Africa Twin като сред тях фигурират и Throttle By Wire управление на двигателя с четири режима, разширени настройки на управлението на въртящия момент и променени фази на всмукване и издухване на клапаните за по-добра реакция в средния диапазон на оборотите.

2018 Africa Twin Adventure Sports; Кредит: Honda
2018 Africa Twin; Кредит: Honda

След като щурмува успешно пазара през 2017 г., отбелязвайки близо 10 000 продажби още през първите осем месеца, мотоциклетът SUV на Honda – X-ADV, е с добавена система HSTC за още по-директна смяна на предавките. В гамата влиза и нова версия с мощност 35 кВт, която определено ще зарадва водачите с категория A2.

2018 X-ADV; Кредит: Honda

Новият GL1800 Gold Wing пък отбелязва европейската си премиера на изложението EICMA 2017. Вече 40 години моделът е синоним на на комфорт при продължително пътуване, лукс и качество. Актуалното му издание е с нов по-отчетлив дизайн, по-ниска маса и по-компактен. Боксеровият 6-цилиндров двигател с 4 клапана на цилиндър е с четири режима на управление, с електронната система за подаване на газта Throttle By Wire, HSTC (степени на чувствителност на тракшън контрола) и системата за потегляне под наклон Hill Start Assist. Новото шаси е с алуминиева двойна тръбна рама.

Gold Wing остава единственият в света мотоциклет, предлагащ въздушна възглавница като опция и първият, който стандартно е съвместим с Apple CarPlay. Напълно нова е трансмисията DCT, разработка на Honda от трето поколение със 7 предавки.

Еволюция за популярната серия NC продължава. През 2018 г. новите NC750X, NC750S и Integra ще бъде достъпни и за притежателите на свидетелство за управление категория A2 благодарение на въвеждането на версии с мощност от 35 кВт. И при трите лимитът на оборотите е вдигнат с 900 пункта до 7500, за да се извлича максимумът от двигателя във високата зона на оборотите. Допълнително NC750X и Integra вече са оборудвани с фирмената система HSTC.

CB4 ‘Interceptor’ concept; Кредит: Honda
CB4 Concept; Кредит: Honda

Наред с новите модели на щанда си в Милано Honda представя две носталгични концепции – и двете с оригиналната крилата емблема на марката. Прототипът Monkey 125 е оборудван и с LED светлини, Smart Key, USD вилки и дигитални уреди, а концепцията Super Cub 125C е нов прочит на едноименната вечна класика, след като през последния месец продадените от нея за 59-годишната й история бройки достигнаха до историческите 100 млн. единици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *