Транспортният капацитет на Австрия и Германия е по-малък, отколкото е търсенето на транспортни услуги в двете държави. Това се дължи на липсата на човешки ресурс в индустрията.

Именно тази липса е причина транспортните услуги в Австрия да са поскъпнали с 5 до 20%. Икономическото развитие на държавата се случва с по-бърз темп, отколкото се попълват транспортните и нужди.  

Другият сериозен по мащаб пазар – германският също страда от подобни несъответствия, поради което клиентите там трябва да отделят по-голям бюджет за транспортни разходи. Например, според австрийският портал nachrichten.at, организирането на транспорт в последната минута, на разстояние от 300 км в Германия, може да достигне цена от 4 000 евро.

Сайтът прави сравнение с периоди, в които имало достатъчно превозни средства и шофьори. Тогава транспорт с камион от Линц до Хамбург (около 930 км) е струвал по-малко от 1 000 евро.

В Австрия цената спешните пратки се е покачила с 5 до 20%, коментира управляващ партньор на  Petschl Transporte за австрийския уебсайт.

Докладът за транспортния пазар в Европа (“Transport Market Monitor”) на Capgemini Consulting също потвърждава тенденцията. Според данните индексът на транспортния капацитет на стария континент се е понижил с 20.5%, докато цените са скочили със 7%, спрямо същия период на 2016-а година. Анализаторите потвърждават, че именно несъответствието между икономическия бум и липсата на шофьори на камиони води до горепосочените промени и до това, че 5% от европейския товарен автопарк не се използва.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *