Парламентът на Черна гора ратифицира документа за приемането на страната в НАТО, въпреки силната местна опозиция и неодобрението от страна на Русия. Решението беше гласувано с 46 гласа „за“, от общо 81. С него се открива пътят към присъединяване на страната към военния алианс следващия месец.

Ратификацията от страна на парламента, вместо осъществяването на референдум по въпроса, е нарушение на „демократичните норми“, коментира руското външно министерство и допълни, че Москва запазва правото си да си осигури защита на националната сигурност след хода.

Според Москва, която до скоро се смяташе за силен съюзник на Подгорица, правителството е игнорирало около половината от населението с вота си за НАТО.

По време на „позорната“ бомбардировка на НАТО в Югославия през 1999 година имаше жертви и в Черна гора, включително и деца, посочиха от руското външно министерство. Да бъде обвиняване Сърбия за тези жертви и за провокирането на атаката от страна на водената от САЩ военна коалиция, е „лицемерна“ интерпретация на събитията, се казва още в изявлението.

“Тези, които гласуваха в парламента за присъединяване към НАТО, под претекст за въображаема руска заплаха, трябва да поемат отговорност за прилагането на планове на външни сили, искащи да задълбочат разделението в Европа и на Балкание, да вкарат клин в исторически приятелските отношения между черногорци, сърби и руснаци“, посочват още от министерството.

Ратифицирането на договора стана в отсъствието на основната опозиционна партия, Демократичен фронт. Последните организираха протест и поискаха провеждането на референдум за членството в НАТО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *