НАТО и Черна Гора ще подпишат споразумение за присъединяване на страната към Алианса. Това ще стане по-късно днес в централата на НАТО в Брюксел, в присъствието на премиера на Черна гора и външните министри на НАТО.

Министър-председателят на Черна Гора Мило Джуканович ще участва като наблюдател в заседанието на Северноатлантическия съвет. След като всички членки на военната организация ратифицират споразумението, Черна Гора ще стане 29-ият член на НАТО.

Това ще бъде третата държава от Западните Балкани, след Албания и Хърватска, която ще се присъедини към организацията.

„Подписването на договора за присъединяване на Черна гора показва, че вратите на НАТО остават отворени,” заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

На днешната среща ще бъдат обсъдени редица въпроси, но най-сериозните решения ще бъдат взети на срещата на върха във Варшава, която ще се проведе през юли. Тогава ще се реши дали да бъдат разположени допълнителни войски в Балтийските републики, потвърди Столтенберг:

„Военните ни стратези предложиха разполагането на няколко батальона. Няма решение за техния брой и местоположение. Сега преценяваме обхвата на нашето присъствие на изток,” каза още той и допълни: „Всякакви санкции и реакции от Русия ще бъдат напълно неоправдани. Става въпрос за независимо решение на независима страна, Черна Гора да реши своя собствен път, и ще трябва да бъде уважено от всеки.”

Днес към външните министри на страните от Алианса ще се присъедини и върховния представител на ЕС Федерика Могерини. Ще бъде разгледана възможността за допълнителна помощ от НАТО в централното Средиземноморие срещу трафика на мигранти.

От българска страна ще участва министър Даниел Митов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *