Само Министерският съвет и депутатите имат право на законодателна инициатива, коментира зам-председателят на ДПС Четин Казак в предаването „12+3“ по „Хоризонт“. Коментарът му идва във връзка с депозираният от омбудсмана Мая Манолова законопроект за въвеждане на мажоритарна изборна система.

Казак уточни, че партията е научила новината от медиите и тепърва ще бъде изработена партийна позиция.

Според депутата идеята за мажоритарен вот е примамлива, но системата се прилага в страни с развита демокрация, а въвеждането и в България изисква сериозни анализи от експерти политолози и специалисти по изборно законодателство.

„При български условия чистият мажоритарен вот крие огромни рискове за политическия плурализъм и за адекватното политическо представителство на българския народ. Аз лично не бих подкрепил въвеждането на чист мажоритарен вот“, коментира Казак.

По думите му мажоритарният вот в малки избирателни райони „води със себе си всички негативни последици, които наблюдаваме при изборите за кмет – възможност за огромно влияние на местния бизнес, възможност за влияние на контролирания вот върху този вече доста ограничен кръг избиратели. На следващо място – злоупотребата с власт от страна на политическата сила, която доминира в тези общини. Това води до опасност и политическото малцинство в този район тотално да бъде обречено да не бъде представено в парламента.“

Според Явор Нотев от „Атака“ законопроектът внесен от Мая Манолова и представители на инициативния комитет за националния референдум предвижда съставяне на тежка изборна администрация.

„Моята математика показва две неща, първото е, което се признава от всички, че не достигат достатъчно гласове, за да може автоматично и служебно гласът на тези, които са подкрепили референдума, да стане закон. Това е несъмнено така, било за малко, било за много, но правото е формално и когато не достига нещо, то отговорът не е „да“, не е „около“ или „може би““, заяви Нотев, цитиран от БНР, и допълни: „Този мажоритарен избор, в този вид, има за последица принизяването на изборите за национален парламент на нивото на местни избори. Защо трябва да правим от НС делегатско събрание, на което ние изпращаме лично познати? Защото така намираме, че те гарантират нашето добро представителство?!  Да, но те не гарантират представителството на тези избиратели, които участват в същите тези избори в останалите 239 района.“

Депутатът Георги Анастасов, от Български социалдемократи (част от „Коалиция за България“), заяви, че позицията на партията е за пропорционална преференциална система без ограничения и социалдемократите са се борили против мажоритарната система, която облагодетелства богатите кандидати, които могат да си позволят скъпа кампания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *