Европейският съюз реши да не прекратява преговорите за присъединяване на Турция към Общността. Решението дойде въпреки притесненията на Европейската комисия, че преговорите на този етап не са устойчиви, а референдумът за конституционни промени, на който хората решиха да дадат по-големи правомощия на президента, ще доведе страната до авторитарно управление.

На срещата на външните министри от ЕС в Малта, беше решено да не се спират официално преговорите за присъединяване на Анкара.

Според германския първи дипломат, Зигмар Габриел, спирането би било контрапродуктивно. „Германското правителство е стриктно против отменяне на преговорите. Това би било напълно грешна реакция,“ каза той и допълни: „Тези, които искат да получат ръкопляскане в своите страни, защото казват ‚Ние не говорим с Турция повече‘, няма да променят нищо в Турция.“

Решението на външните министри изразява надеждата им да успеят да възвърнат добрия тон между Брюксел и Анкара, който през последните месеци се загуби, а напрежението нараства.

Междувременно в Турция президентът Реджеп Ердоган увеличи натиска срещу опонентите си, които не приеммкат резултата от референдума. Над хиляда души бяха арестувани, а предупреждения бяха отправени към още няколко хиляди. Съветът на Европа от своя страна постави Анкара под пълно наблюдение за първи път от повече от десетилетие.

През месец май предстои среща на НАТО в Брюксел, където се очаква турският президент да присъства. Това дава надежда на европейските лидери, че може да се постигне напредък в отношенията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *