След новия C5 Aircross, SUV от C-сегмента, който Citroën показа през април на автомобилното изложение в Шанхай, сега френският производител увеличава присъствието си в SUV с новия Citroën C3 Aircross Compact SUV.

Автомобилът е вдъхновен от концептуалния автомобил C-Aircross, представен на автомобилното изложение в Женева през 2017 година.

C3 Aircross е компактен 4,15-метров SUV. Дизайнерският почерк на марката, който може да бъде открит при новите модели, ще бъде забелязан веднага и тук. Автомобилът притежава всички SUV – увеличен просвет, висока позиция за шофиране, предни и задни защитни панели, големи колела и защитни арки на калниците.

C3 Aircross предлага големи възможности за персонализация, включващи 85 комбинации на екстериора, включително три цвята на покрива за двуцветни модели и четири цветни пакета, както и пет отличителни схеми за интериорен дизайн. Към това се предлагат и Grip Control® и Hill Assist Descent системи и богат избор от икономични и ефективни бензинови и дизелови двигатели.

В интериорно отношение C3 Aircross разполага със салон с широки и удобни седалки и предлага най-голямото в този клас пространство (най-голямото разстояние до тавана, пространство за краката), ненадмината модулност (плъзгаща се задна седалка с две отделни части, сгъваема седалка на предния пасажер осигуряваща товарна дължина 2.40 м) и голям багажник (410 литра до 520 литра).

Голям стъклен покрив осигурява на водачите 360° видимост и впечатляваща светлина. Това усещане се засилва от отпускащия ефект на задните странични прозорчета тип „жалузи“, създаващи оригинална игра на светлина и сянка. C3 Aircross също така предлага на пасажерите необятен изглед към небето с отварящия се и изцяло панорамен стъклен покрив. Уникално за B-сегмента на SUV, това оборудване, снабдено с многостепенно електрическо управление, има щедри размери (вътрешна остъклена площ с дължина почти 1 м), разполага със слънцезащитна щора и светодиоден светловод. Светлината в кабината може да се регулира и с помощта на слънцезащитните щори на задните седалки.

C3 Aircross разполага с удобни места за съхранение, включително и зона за безжично зареждане на смартфони на централната конзола. Предлага се с пълна гама системи за помощ на водача, като прозрачен цветен екран, функцията за аварийно спиране Active Safety Brake, автоматично превключване на светлините, разпознаване на пътните знаци с препоръки, както и полезни технологии, включително асистент при паркиране и свързаната 3D навигационна система с гласово разпознаване Citroën Connect Nav.

Външно Citroën C3 Aircross веднага привлича с излъчване, характерно за марката. Той е компактен, но и висок (дължина 4.15 м, ширина 1.76 м и височина 1.64 м). Моделът има мускулестия, висок, но къс капак на двигателя, с което се подчертават предните и задни светлинни елементи, като същевременно се избягва агресивно излъчване.

C3 Aircross има просвет с около 20 мм по-висок от новия C3, чиято платформа споделя. Новите арки на калниците и защитните панели също допринасят за динамичния и защитен стил на SUV.

Отпред класическият графичен елемент на новия спортен Citroën C3 Aircross е със светлини на две нива. Горната част се състои от светодиодни дневни светлини, свързани към шевроните с двойна хромирана лайстна, която служи за подчертаване на цялостната ширина на автомобила. В долната част се намират основните блокове на светлините. Те имат квадратни, но заоблени форми, подчертани с цветни лайстни, помещаващи и фаровете за мъгла. В центъра е разположен голям стилен въздухозаборник.

Триизмерните задни светлини подчертават семейната връзка с новия C3 и концептуалния автомобил C-Aircross. Сложните блокове на светлините са допълнени от вложки с блестящ черен цвят в задната врата с двуцветен знак C3 Aircross и шеврон с блестящ черен цвят. Внушителната задна броня, покрита със защитен панел отразява предната част.

Новият C3 Aircross разполага с защитни арки на колелата и панели на праговете. Задните странични прозорчета, изработени от поликарбонат и покрити с цветно фолио, създават силен графичен контраст на задната колона.С ефекта си на „жалузи“ те добавят уникална характерна черта и също така служат за скриване на вътрешността на автомобила, но без да спират светлината или да намаляват видимостта.

C3 Aircross се отличава с широк диапазон възможности за персонализация на екстериора и предлага 90 комбинации, отразяващи индивидуалността и вкусовете на всеки клиент:

 • 8 цвята на каросерията (Natural White, Ink Black, Misty Grey, Cosmic Silver, Passion Red, Breathing Blue, Sable, Spicy Orange);
 • 4 цвята на покрива за двуцветен ефект( Ink Black, Natural White, Spicy Orange or Sable, в зависимост от пазара);
 • 4 цветови пакета (Orange, Grey, White, Black).

В зависимост от вкуса си, клиентите могат да подобрят класическите тонове или да омекотят контрастиращите нюанси. Те също така могат да избират между няколко дизайна на колелата с колекция от стилни 16-цолови тасове и 16 или 17-цолови алуминиеви джанти с диамантен ефект.

Персонализацията се прилага и за интериора чрез избор на 5 дизайнерски схеми.

По отношение на по-съществената и практическа част – шофирането, моделът разполага със системите Grip Control® и Hill Assist Descent, което позволява той да навлезе и на по-неравни пътища чрез регулиране на сцеплението и задържане на автомобила при ниска скорост дори при стръмни склонове като се ограничава рискът от приплъзване. Системата Hill Assist Descent може да поддържа автомобила на много ниска скорост (3км/ч) за допълнителен контрол и безопасност, което в противен случай може да бъде стресова ситуация при шофиране.

Новият SUV на Citroen се предлага с широк спектър от двигатели. C3 Aircross се предлага с 3-цилиндрови агрегати PureTech, оборудвани с най-новите технологии за повишена динамичност и контролиран разход на гориво и емисии (Двигателят PureTech спечели наградата „Международен двигател на годината“ през 2015 и 2016 г), както и с двигатели BlueHDi:

 • Бензинови: Новият Citroën C3 Aircross Compact SUV се предлага в най-високоефективната си версия с двигател PureTech 130 с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Двигателят PureTech 110 се предлага с ръчна скоростна кутия (PureTech 110), както и автоматична скоростна кутия EAT6 за максимално удоволствие от шофирането и комфорт (PureTech 110 EAT6). Базовият модел се задвижва от двигателя PureTech с ръчна скоростна кутия (PureTech 82).
 • Дизелови: Новият компактен SUV Citroën C3 Aircross се предлага с ръчна скоростна кутия с избор на двигател BlueHDi 120 и BlueHDi 100.

Тези шест двигателя, предлагани в Европа, са допълват от два специални агрегата за международен износ: бензиновият PureTech 110 EAT6 и дизеловият HDi 90.

Компактният SUV Citroën C3 Aircross се предлага и с множество системи за повече удобство и безопасност.

 • Безключов достъп и стартиране;
 • Цветен прозоречен екран: извежда в зрителното поле на водача полезна информация за управлението на автомобила;
 • Система Top Rear Vision: за разширен обзор и по-лесни маневри. Когато водачът превключи на заден, се включва задна камера с цветни референтни линии;
 • Асистент при паркиране;
 • Функция за аварийно спиране Active Safety Brake;
 • Система за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение;
 • Система за наблюдение на „мъртвата зона“;
 • Система за разпознаване на ограничението на скоростта и препоръки;
 • Система за автоматично превключване на светлините;
 • Система за подпомагане на вниманието на водача;
 • Система за подканване за почивка след два часа непрекъснато шофиране;
 • Система за контрол на сцеплението Grip Control® със система за контрол на скоростта при спускане Hill Assist Descent;
 • Безжично зареждане на смартфон;
 • Функция Mirror Screen , с Android Auto, Apple CarPlay и MirrorLink®;
 • CITROËN Connect Nav, свързана 3D навигация с гласово разпознаване;
 • CITROËN Connect Box, Система за спешна помощ и асистенция.

 

Снимки: Citroen

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *