Познатият Citroën Berlingo сега се предлага с електрическо задвижване – E-Berlingo. Като допълва набора от високоефективни 3-цилиндрови PureTech бензинови двигатели и BlueHDi дизелови агрегати, новият модел фокусира върху любители на автомобилите, които търсят комбинацията от гъвкавостта на Berlingo за ежедневно ползване, свободно време и служебни дейности с предимствата на електрическия двигател.

Автомобилът запазва целия модулен дизайн, простор, комфорт и оборудване, които са налични при стандартните версии с бензинов или дизелов агрегат.

Новият E-Berlingo разширява и гамата от електрически автомобили на Citroën, която включва C-ZERO, E-MEHARI и Berlingo LCV.

Литиево-йонните батерии на колата са поставени под рамата от двете страни на задната ос, така че новият Berlingo запазва целия обем на купето и багажника.

Моделът може да превозва до петима души и да поеме и най-големите товари на плоския под. Седалките на втория ред, които се състоят от една обща седалка и странична седалка с три места, имат възможност да се свалят. За адаптиране към всички видове употреба, една или повече седалки могат да се свалят за освобождаване на място за обемни товари. Обемът на багажника е измежду най-добрите в категорията, с 675 литра при петима пътуващи в купето и 3 000 литра със свален втори ред седалки.

Купето разполага с общо 78 литра отворени и затворени места за съхранение.

Достъпът до автомобила е лесен, благодарение на двете плъзгащи се странични врати, заедно с вратата на багажника отзад. Последната се предлага с голям отварящ се прозорец като по този начин багажникът се товари по-лесно без значение къде е паркиран Е-Берлинго.

E –Berlingo е най-подходящ за използване в градски условия, за работа и ежедневна употреба и осигурява ползи свързани с екологично шофиране, липса на разходи за гориво, възможност за достъп в градовете без значение от ограниченията в движението, както и удобства при паркиране. Френският производител подчертава и приложението му за извънградско шофиране. Според нас обаче при наличие на утвърден пробег от едва 170 км, извънградското каране може да се окаже доста проблемно.

Citroen E-Berlingo Multispace притежава набор от режими за зареждане, което прави употребата му по-лесна за потребителите. Изтощена батерия се зарежда напълно посредством обикновена вътрешна букса (8А до 10А в зависимост от държавата) или обезопасена Green Up букса (14А) за 8.5, 12 или 15 часа в зависимост от ампеража E-Berlingo се предлага и с допълнителен режим за бързо зареждане, който зарежда батерията на 50% за 15 минути и 80% за 30 минути, което обаче означава и вероятност за по-бързо изчерпване на живота на батерията.

Моделът се задвижва от компактен и високоефективен електродвигател с постоянен магнитен синхрон, развиващ 48 киловата (67 к.с.). Двата пакета литиево-йонни батерии с високо-енергийна плътност с капацитет от 22.5 кВтч са разположени в долната част на рамата, като по този начин понижават центъра на тежестта на автомобила и носят по-динамична стабилност на този тип каросерия. С въртящ момент от 200 Nm от самото начало, E-Berlingo Multispace ускорява бързо и без прекъсване до максимална скорост. Тази ефективност е подобрена чрез използването през цялото време на едноскоростна кутия, освобождавайки по този начин водачите от смяната на предавките и предоставяйки същата лекота на употреба, както автоматична скоростна кутия. Автомобилът се ускорява без шум и вибрации за допълнителен комфорт при пътуване.

E-Berlingo Multispace има по-ниски разходи за енергия, отколкото автомобилите на обикновено гориво и е по-икономичен от тези с двигатели с вътрешно горене. Батерията има 8 години/100 000 километра гаранция (не сме сигурни доколко ще е възможно използването за такъв период, ако батерията използва режим на бързо зареждане), а електродвигателя – 5 години/50 000 километра гаранция, което от двете настъпи първо. Обслужване се извършва на всеки две години или 40 000 километра след първата година. Автомобилът не се нуждае от масла или охладителна течност. Липсата на предавателна кутия и съединител ограничава броя на компонентите, които трябва да бъдат следени и благодарение на двойната система за енергийно оползотворяване при забавяне и спиране, спирачките се използват по-рядко, което ограничава износването.

За по-удобно пътуване, новият E-Berlingo Multispace се предлага с функции с дистанционно управление чрез смартфони.

Колата ще бъде оборудвана с топлинна предварително подгряваща система, която клиентите могат да използват за отопление или охлаждане на вътрешното пространство на автомобила си от разстояние чрез своя смартфон или таблет. Тази нова функция предлага на водачите и пътниците оптимален топлинен комфорт веднага след началото на пътуването. Водачите могат също така да проверят нивото на зареждане на батерията от разстояние.

Новият E-Berlingo Multispace включва разширен набор от полезно и ефективно оборудване за повече безопасност, по-лесно шофиране и опростена ежедневна употреба.

Стандартното оборудване включва ограничител на скоростта, директно следене на гумите за ниско налягане, електронен контрол на стабилността (ESC), комбиниран с асистент при потегляне под наклон, климатик, аудио система с CD MP3 и набор устройство за свободни ръце Bluetooth®, две плъзгащи странични врати и регулируема на височина седалка на водача.

Като допълнителна екстра се предлагат камера за обратно виждане, задна система за помощ при паркиране (предлага се стандартно с втория по ред модел) може да бъде допълнена с преден асистент за паркиране.

Новият E-Berlingo Multispace е оборудван с широкоекранен 7-инчов таблет. Налично като базово оборудване при варианта Shine, той се използва за достъп до бордовия компютър и AM/FM радиото, възпроизвеждане на файлове с музика от мобилни устройства, разговори по телефон със свободни ръце и навигация. Налична е и система за свързване с Bluetooth®, USB вход, букса и функцията MirrorScreen. Посредством използване на смартфон, съвместим с Mirrorlink® или Apple CarPlay ®, MirrorScreen репликира най-добрите мобилни приложения на сензорния екран на автомобила, така че водачите могат се възползват от това напълно и при пълна сигурност.

Навигационната система, която се предлага като допълнителна екстра, показва също ограниченията на скоростта и информация за трафика, както и картографиране на точки на интерес, като например терминали за зареждане, които могат да бъдат достигнати от превозното средство въз основа на оставащия пробег.

Снимки: Citroën

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *