Кандидатите за поста президент на САЩ Хилари Клинтън и Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в първия от три дебата преди изборите на 8 ноември.

По традиция темите, които засегнаха, бяха свързани с икономическата и външна политика на страната.

В началото на 90-минутния дебат двамата си стиснаха ръцете и започнаха с учтиви обръщения един към друг. Клинтън се обърна към опонента си на малко име, а Тръмп я нарече „Секретар Клинтън“, вместо традиционното „Изкривената Хилари“.

Въпреки добрия тон, малко по-късно кандидатите на Републиканската (Тръмп) и Демократическата (Клинтън) партия започнаха с нападки един към друг.

Бившата първа дама нарече нюйоркският бизнесмен измамен човек, който ще каже „луди неща“ само, за да бъде избран, и го обвини, че окуражава руският президент Владимир Путин да отприщи кибератаки срещу американски цели.

Тя насочи фокуса върху бизнес практиките на Тръмп и го обвини, че не плаща всичко дължимо на служителите си и на държавата (под формата на данъци). Нюйоркският бизнесмен отново беше притиснат от въпроси защо не публикува данъчната си декларация.

От своя страна Доналд Тръмп нарече бившия държавен секретар „типичен политик. Само приказки, без действия. Звучи добре, но не работи.“

Като се изключат личните нападки Клинтън и Тръмп обърнаха внимание на икономическата и търговска политика на САЩ. Републиканският кандидат обвини опонента си, че подкрепя търговски сделки, които ще доведат до изтичане на работни места от страната.

Клинтън нападна Доналд Тръмп за подкрепата му за данъчни политики, които допълнително ще обогатят богатите за сметка на средната и по-ниските класи.

Тръмп, за който това е първи подобен дебат, през по-голямата част от времето трябваше да обяснява позициите и поведението си – отношението спрямо жените, малцинствата, бизнес практиките му, готовността му да бъде главнокомандващ на американската армия, както и твърденията му, че президентът Барак Обама не е роден в САЩ.

Въпреки доказателства за противното, той категорично отрече, да е подкрепял в началото войната в Ирак.

Хилари Клинтън отново трябваше да отговаря за скандалните разкрития, че е използвала личен сървър за работа по времето, когато е била държавен секретар на САЩ.

„Направих грешка като използвах личен имейл,“ заяви тя и допълни: „Не си намирам извинения, поемам отговорност.“

Според проучване на телевизия CNN, победител (с 62%) между двамата най-неодобрявани кандидат-президенти, след вчерашния дебат, е Хилари Клинтън.

Всички новини на тема Президентски избори САЩ 2016 прочетете тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *