Вторият дебат между кандидатите за президент на САЩ Хилари Клинтън и Доналд Тръмп премина основно в нападки и дори заплахи между двамата. Кандидатите на Демократическата и Републиканската партия насочиха усилията си в обвинения и опетняване на опонента.

Основните моменти в дебата бяха свързани с пуснатото преди дни в публичното пространство видео, в което Доналд Тръмп прави неприлични сексуални коментари за жените, с начина, по който Клинтън е работила с класифицирана информация, както и с твърденията, че Русия се опитва да повлияе на предстоящите на 8-и ноември президентски избори.

За разлика от първия дебат, и както е прието, двамата кандидат-президенти не си стиснаха ръцете в началото на дебата.

Публикуваното преди два дни видео от 2005 година, в което републиканският кандидат Доналд Тръмп прави неуместни коментари за жените, доведе до криза в Републиканската партия и много изявени нейни членове заявиха, че няма да гласуват за нюйоркския бизнесмен.

Тръмп определи коментарите, които е направил във видеото като нищо повече освен „разговор в съблекалня“.

Той заяви, че „не се гордее“ с казаното, но, че засилването на влиянието на терористичната групировка „Ислямска държава“ и „касапницата в цял свят“ са много по-важни проблеми за САЩ.

Доналд Тръмп отрече да е направил, което и да е от нещата, които споменава в записа. По думите му бившият американски президент Бил Клинтън, съпруг на Хилари Клинтън, е сторил много „по-лоши неща“ на жените.

„Моите са думи, а неговото е действие,“ коментира републиканският кандидат-президент.

От своя страна Хилари Клинтън отбеляза, че видеото е поредното доказателство, че Тръмп не е подходящ за Белия дом.

„Той каза, че видеото не представлява това, което той е, но аз мисля, че е ясно на всеки, който го чу, че то представлява точно кой е той,“ каза бившата първа дама.

В продължение на дебата нападките се прехвърлиха към Хилари Клинтън. Тръмп отново засегна темата за използвания от нея личен сървър за изпращане на поверителна информация по времето, когато тя беше държавен секретар на САЩ.

Кандидатът на републиканците се зарече, че, ако бъде избран за президент, ще поиска разследване на случая от специален прокурор.

В отговор Клинтън отвърна, че е „добре, че някой с темперамента на Доналд Тръмп не отговаря за закона в нашата страна,“ на което Тръмп отговори: „Защото ти ще бъдеш в затвора.“

Г-жа Клинтън също така обвини Русия, че е организирала скорошните кибер атаки срещу американски организации и отделни хора, за да подпомогне избирането на Доналд Тръмп.

“Никога в историята на нашата страна не сме били в ситуация, в която чуждестранна сила работи толкова усилено, за да повлияе на резултата от изборите. И, повярвайте ми, те няма да изберат мен,“ каза тя.

Обвиненията и идват два дни, след като администрацията на президента Барак Обама за пръв път обвини руското правителство в поръчване на кибер атаки и изтичане на информация в медиите, целящо нарушаване на изборния процес.

Кремъл неколкократно отрече да е замесен в хакерските атаки.

Много американски медии определиха дебатът между Тръмп и Клинтън като „груб“ и „грозен“. Според анализатори двамата опоненти са се стремили основно да подчертаят недостатъците и грешките на другия, вместо да коментират важни решения и политики.

Допитване на Си Ен Ен, което няма представителен характер, показва, че Хилари Клинтън се e представила по-добре от Доналд Тръмп. 57% от запитаните смятат демократическата номинация за по-добра, срещу 34% за кандидата на републиканците.

В звезда на вечерта се превърна избирател, който все още не е решил за кого ще гласува. Той попита Тръмп и Клинтън дали могат да назоват поне едно нещо, което уважават в опонента си.

Отговорът на бившата първа дама беше, че уважава децата на нюйоркския бизнесмен, които са много способни и отдадени. Тръмп заяви, че уважава опонента си за това, че не се отказва.

Всички новини на тема Президентски избори САЩ 2016 прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *