Бъдещето на мира в Колумбия е под въпрос, след като на националния референдум тази неделя (2-и октомври), за това дали да бъде прието споразумението между Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) и правителството, процентът на гласувалите против сделката надмина с малко подкрепящите я.

Въпреки публикуваните правителствени статистики, че водещи са подкрепящите мирното споразумение, резултатите показаха 50.2% в полза на отхвърлящите го.

Резултатът от референдума е шок за правителството на президента Хуан Мануел Сантос и ФАРК, които сключиха мирен договор през август след преговори, продължили четири години.

Реакциите на президента и лидера на ФАРК бяха бързи и те обещаха, че примирието ще остане в сила въпреки всичко.

„Аз съм първият, който признава този резултат, с половината население, казващо „да“, и другата половина, казващо „не“,“ заяви Сантос в обръщение по телевизията. Той обаче потвърди, че „двустранното и окончателно спиране на огъня остава и ще остане в сила.“

Той също така обеща да уважи и двете решения на гражданите при референдума и призова за диалог между страните.

Лидерът на ФАРК, Тимолеон Хименес, каза в реч от Хавана (Куба), че резултатът от референдума е победа за тези, които винаги са залагали на войната и кръвопролитията в Колумбия.

„ФАРК дълбоко съжалява, че разрушителната сила, която разпространява омраза и горчивина, е повлияла на мнението на колумбийския народ,“ заяви Хименес и допълни „Отстояваме желанието си за мир и потвърждаваме намерението си да използваме само думите като оръжие за изграждане на бъдещето. Колумбийският народ, който мечтае за мир и разчита на нас: мирът ще победи.“

Референдумът в Колумбия показва, че страната е сериозно поляризирана. В най-засегнатите от конфликта, между ФАРК и правителството, 67.4% от хората са гласували за сделката. На другия полюс са двата най-големи града Меделин и Букараманга, където водят противниците на мирното споразумение.

Върху резултатите от националния вот оказа влияние и ниската гражданска активност – само 37.4%. Това донякъде се дължеше на урагана Матю, който предизвика проливни дъждове в карибските региони на страната. Имаше молби за увеличаване времето за гласуване, но правителството отказа.

Изходът от референдума може да се тълкува и като победа за бившия президент на страната Алваро Урибе, който водеше активна „Не“ кампания. Според него отстъпките, които се правят за ФАРК в името на мира, са прекалено големи, а членовете на организацията трябва да бъдат наказани за престъпленията си.

Още по темата може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *