Председателят на „Да, България“ Христо Иванов съобщи, че движението отново ще попита служебния премиер какво става с проверката на синдиците на КТБ, поискана в декларация и защо в публикувания наскоро отчет липсват авоари на КТБ в чужбина. С представители на партията бяха обсъдени и идеите за икономическо развитие в страната.

„В отчета, който синдиците на КТБ най-сетне пуснаха, след като поискахме да бъдат проверени,  липсва каквато и да било информация за авоари в чужбина, а КТБ има авоари в чужбина. Утре ще питаме премиера какво стана с проверката на синдиците, която поискахме, и защо така ги няма тези авоари в чужбина?“, попита в неделя (12 февруари) Иванов, по време на среща на движението във Варна.

Още на 31 януари „Да, България“ в отворено писмо „Да, България“ е призовала дейността на синдиците на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде подложена на пълна ревизия.

По време на срещата лидерът на „Да, България“ акцентира върху необходимостта от административна революция. По думите му тя може да бъде осъществена само чрез въвеждане на електронно управление, и „презареждане“ на цялата система от регулатори – КФН, БНБ, КЗК, Комисията за защита на потребителите и др., които наброяват близо 30.

Христо Иванов открои още необходимостта от максимално бърз процес за интегриране на България  в еврозоната, в Европейския банков съюз, спешно да бъдат изчистени службите от хора, свързани с ДС, с корупционни зависимости, с чужди интереси – и особено с интересите на Русия в България.

Третият голям приоритет на „Да, България“ е за споделен растеж, тъй като този, който имаме –  счетоводно 3.5 процента растеж, не се усеща от мнозинството български граждани, а от тясна група хора, отбеляза той.

„В България в момента има парадоксална ситуация – едновременно имаме безработица и бизнесът работи за внасяне на работна ръка от чужбина. Имах среща в Пловдив и там предприемачи ми казаха – нямаме обучена работна ръка, говорих с хора, които са се принудили сами да стартират образователни кампании за софтуерни специалисти, но са имали големи битки с университетите“.

Ще стъпим върху този опит и ще гарантираме на тези хора връзка между образованието и бизнеса, каза Иванов.

Той заяви, че партията няма да се включи в „наддаването“ кой колко ще даде за заплати и пенсии. Нашата цел е колкото се може повече да се включат и произвеждат – съобразно таланта и  възможностите си, не политиците трябва да дават на предприемачите, а предприемачите да бъдат оставени да си изкарат, заяви Христо Иванов.

Това изисква среда без корупция, добра регулаторна среда, администрация, която не мачка и не пречи, а оставя хората да си вършат работата, допълни той.

Председателят на „Да, България“ заяви, че партията ще работи България да се превърне в център за киберсигурност в рамките на НАТО. Залагаме на пробългарска политика в рамките на ЕС и НАТО, използвайки пълния потенциал на тези блокове, за да защитаваме публичните си интереси, заяви Иванов.

Иво Мирчев отбеляза, че разковничето е в икономиката на споделения от максимално много български граждани растеж.  Разполагаме с IT-експертите, които да направят пълната електронизация на държавната администрация, каза той.

Той съобщи, че в „Да, България“ се обсъжда намаляване на ДДС на 18% и смъкването му с още 2 пункта в следващите 5 години. Мирчев даде пример с Румъния, където след приемане и изпълнение на пакет от реформи и намаляване на ДДС на 19%, резултатът е сериозен ръст на икономиката и много по-добра структура.

Вера Асенова, член на Изпълнителния съвет,  обясни кой е устойчивият модел за създаване на благосъстояние –  „модел, в който науката, бизнеса, местните власти и регионалните бизнес асоциации работят един за друг с помощта на инфраструктура от връзки между тях“.

Снимки: dabulgaria.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *