Националният съвет (НС) на „Да, България!“ реши партията да се яви на избори като „Да, България!“  – самостоятелно или в коалиция с нейното име, съобщи днес председателят на партията Христо Иванов в предаването „Тази сутрин“ на bTV.

Той отбеляза, че след изборите „Да, България!“ ще участва във формиране на антикорупционен парламентарен блок с други политически сили от демократичната общност.

Нашите документи са напълно изрядни и ние нямаме основания да се съмняваме, че няма да получим регистрация, макар и в сгъстени срокове, увери Иванов. Припомняме, че партията беше учредена на 7-и януари.

„Обръщаме се към нашите партньори от демократичната общност за формиране на широк антикорупционен блок в парламента. Обръщам се към нашите избиратели, по никакъв начин да не позволим на тази ситуация да създава напрежение, каза председателят на „Да, България!“  в ефира на bTV.

По думите му важното е да има кампания на идеи, а не на вътрешен антагонизъм.

„Нашата стратегическа цел е да изградим трайна връзка с избирателя, не споделям паниката, че видите ли единственият шанс на „Да, България!“ и на колегите, създали платформа „Нова република“ , е да се преборим за тези 7% дял, наследството на Трайчо Трайков и единственият въпрос, който да ни занимава до избори е колко депутата могат да се съберат на върха на една игла“, заяви Христо Иванов.

„БСП, ГЕРБ и ДПС не са лява и дясна партия,  а системни партии от корупционния модел, тяхната кауза е запазване на корупционния модел, докладът, който излезе онзи ден за последните десет години показа, че имаме едно циклене в политическото нежелание да се справяме с корупцията“, посочи председателят на „Да, България!“

„Убеден съм, че колегите от „Нова република“ нямат нужда от „Да, България!“, за да влязат в парламента, нито пък „Да, България!“ е честно на третия месец към датата на изборите да влиза в коалиция. Ние трябва да отворим широк фронт на статуквото, колкото по-широк, с колкото с повече гласове и доверие влезем в този парламент, а това трябва да е целта, толкова повече ще говорим за общо политическо съдействие и бъдеще в парламента. Да се фокусираме върху идеите, не върху листите. Ще предложим на нашите приятели от „Нова република“ и други партии, доказали волята си да се противопоставят на корупцията, конкретна антикорупционна харта,  за да застанем зад нея,“ посочи той.

Запитан каква е оценката му за управлението на кабинета в оставка, Христо Иванов отбеляза свършеното в енергетиката, електронното управление и административната реформа. „Но големият проблем е, че Бойко Борисов и целият модел, по който е управлявал държавата и партийните си дела, показва, че е вреден за българската демокрация, защото става въпрос за една концентрация на власт – в неразличимо единство с БСП и ДПС“.

Снимка: dabulgaria.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *