След световната си премиера на Автомобилен Салон Франкфурт тази година, новият Duster ще бъде представен за първи път в България по време на Автомобилен Салон София 2017. Емблематичният за марката модел, чието първо поколение се появи преди седем години, има амбицията да продължи успешната история, започната от своя предшественик с продадени над един милион бройки.

Отвън автомобилът е с по-видима радиаторна решетка, разширяваща се до фаровете,  разположени в самите ъгли, което придава усещане за по-голяма широчина на Duster. Предният капак е по-хоризонтален, с изпъкнали ръбове, които придават по-мощно излъчване. В допълнение защитната скара отпред е по-голяма и устойчива на надраскване.

Дизайнерите са заложили на по-висока странична линия, челното стъкло е изместено със 100 мм напред и сега е по-отвесно, което прави купето да изглежда по-просторно. Новите алуминиеви релси на покрива, често срещан отличителен белег при SUV моделите, удължават линията на челното стъкло за по-динамичен профил. Duster ще се предлага и с нови 17-инчови джанти за по-забележими колесни арки.

Отзад колата също е придобила по-стабилен вид благодарение на широките хълбоци и стоповете, монтирани в самите ъгли на автомобила. Както и отпред, така и отзад хромираната защитната скара под пода е по-широка.

Оформлението на интериора на Duster също е изцяло модернизирано, за да бъде моделът по-практичен при ежедневна употреба. По-изправеното челно стъкло дава усещане за по-голям простор в купето, докато акустиката е значително подобрена, а изолацията на купето намалява съществено шумовете в автомобила. Новото арматурно табло е по-вертикално и фокусирано върху водача, благодарение на своята S-образна форма. Зърнената му облицовка и матовия цвят създават усещане за по-висококачествено излъчване на интериора.

В централната конзола е монтиран дисплеят на системата MediaNav Evolution, който осигурява на потребителя по-ясен и лесен достъп. Новите бутони, наподобяващи клавиши на пиано, придават на купето модерно усещане.

Трите въртящи се контролера за автоматичната климатична система съвпадат с трите вентилационни отвора, разположени в горната част на арматурното табло.

Воланът може да се регулира на височина (40 мм) и дълбочина (50 мм), за да може водачът да настрои най-удобната за него шофьорска позиция.

Централната конзола предлага допълнително място за съхранение, а ръчната спирачка е преместена, за да освободи място

Нов дизайн на седалката с нова рамка и по-плътна пяна за подобрена странична упора и издръжливост, допълват преобразената визия на модела. Седалищната част е с 20 мм по-дълга, добавени са и нови регулируеми подглавници. Шофьорската седалка идва с подлакътник, регулиране на лумбалната опора и нова система за регулиране на височината (60 мм).

Новият Duster е първият модел на Dacia, който предлага автоматична климатична система. С пет вентилационни отвора (три по средата и по един във всеки край на арматурното табло) студеният или топъл въздух се обдухва по оптимален начин в купето. Климатичната система е модернизирана за употреба в по-топли климатични условия.

Новият Duster вече се предлага с безключов достъп. Тази ергономична система отваря автоматично всички врати, когато водачът се доближи до автомобила, и предлага дистанционно заключване (допълнено със звуково потвърждение) при отдалечаване автомобила. Стартирането на двигателя пък става чрез старт/стоп бутон.

Флагманът на Dacia се предлага и с Предупреждение за сляпата точка (BSW). Четири ултразвукови сензора, разположени във всеки ъгъл на автомобила, засичат всички останали автомобили, включително мотоциклети и камиони, приближаващи отзад или отстрани.

Duster запазва офроуд възможностите си и при новото поколение. Размерите му остават близки до тези на предшественика: 4,3 метра дължина и 1,8 метра широчина, голям пътен просвет (210 мм), ъгли на заход и отход от съответно 30 и 33 градуса.

Автомобилът е оборудван с камера с различни перспективи, която обединява четири камери (една отпред, по една от всяка страна и една отзад). Системата позволява на водача да следи зоната около автомобила и да маневрира абсолютно спокойно, когато шофира. Тя е полезна и по време на паркиране и се активира автоматично, когато включите автомобила на заден ход.

Контрол за спускане по наклон (HDC) и Асистент за потегляне по наклон (HSA) улесняват шофирането на наклонен терен.

За офроуд ентусиастите, 4Х4 мониторът обединява компас и известява в реално време водача за ъгъла на наклон на автомобила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *