За последната една година имахме възможност да тестваме автомобили на различни производители, включително и сглобен в България модел. Този път екипът ни реши да направи тест-драйв на кола произведена в северната ни съседка Румъния – oбновената Dacia Sandero Stepway.

Накратко, тук става въпрос за малък градски кросоувър с един задвижващ мост, който привлича вниманието на потребителя както с ценовото си предимство, така и с характера и сравнително доброто си качество за този ценови сегмент.

Екстериор

Линиите на Dacia Sandero Stepway са добре балансирани. Предницата на колата привлича повече вниманието, с големите си фарове и масивна решетка, докато отзад имаме по-скоро скромно излъчване. Моделът, който карахме, имаше по-широки арки на калниците, оборудван с 16-инчови алуминиеви джанти, хормирани предпазители на предна и задна броня и фарове за мъгла.

Интериор

В интериорно отношение Dacia  са се постарали да има всичко необходимо и то да е разположено на удобно за шофьора и пътниците място.  Централната конзола на Stepway е максимално изчистена – 7-инчова инфо-развлекателна система е разположена в централната част на таблото. През нея се управляват радиото, навигацията, Bluetooth и сдвояване на смартфон с автомобил. При шофиране назад на екрана се показва изображението от задната камера. Под инфо-развлекателната система се намира управлението на парното и климатика, което става с удобни ротационни копчета (което отдавна не бях срещал в нов автомобил). Нужната информация за шофьора също е на удобно място в полезрението на водача, пред него, като във всеки момент той може да провери данните за наличие на гориво, изминати километри, оставащо разстояние с наличното гориво и др.

Седалките на Stepway са удобни и пространството за шофьора и пътника до него отпред е добро. Когато обаче предните седалки са дръпнати по-назад пасажерите отзад няма да се чувстват много комфортно.

Багажното пространство може да побере спокойно един голям куфар, но също не е огромно.

Всички тестове на автомобили на BEPnews може да видите тук.

Технически данни

За нашия тест-драйв разполагахме с дизелова версия на Sandero Stepway – 1.5 dCi с 90 к.с. (при 3 750 об/мин; предлага и 220 Нм още от  1 750 об/мин) с 5 степенна механична скоростна кутия.

Този двигател определено се нареди сред моите фаворити, тъй като има почти идеално съотношение между динамика и разход на гориво. При нормално каране, без да се стараете да пестите гориво, се постига разход около 5л/100км. Ако пък сте по-спокоен шофьор, потреблението на гориво лесно може падне дори под 4 л/100 км. Това  е един много голям плюс в актива на Dacia.

От гледна точка на окачване това на Stepway приспада към твърдото. Преминаването през неравности определено се усеща, но все пак говорим за кросоувър, който се предполага, че ще се ползва и извън асфалтов път.

Лично мнение

Dacia Sandero Stepway определено е интересен автомобил. За ниската цена, на която се предлага, не сме и очаквали нещо супер луксозно. Цената на тестовия модел е 25 490 лева като срещу нея получавате стилен дизайн, добре подреден интериор и двигател с добра динамика. Именно динамиката и икономичността на агрегата ме спечелиха, а към това добавяме и евтината поддръжка на колата.

Разбира се Sandero Stepway има своите недостатъци. Един от тях е неудобно разположеното регулиране на фаровете близо до педалите. Румънският производител трябва да работи още и по шумоизолацията. На последно място е и неголямото, според мен, пространство за пътници отзад.

В крайна сметка обаче, когато се търси градски автомобил на достъпна цена, трябва да сме реалисти за това, което може да се предложи и да преценим кои качества на една кола са ни най-важни. Удобно шофиране при ниски разходи за гориво и поддръжка определено са три големи плюса в списъка.

Автор/шофьор: Кристиан Кирилов

Редактор/снимки: Яна Стаменова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *