DAF представи новото поколение CF и XF камиони. Иновации по двигателите, нови трансмисии и аеродинамични оптимизации водят до 7% по-нисък разход на гориво. Новата система за управление на автопарка DAF Connect ще доведе дори до още по-висока ефективност.

Новото поколение CF и XF също така е с по-малко тегло, за да се осигури възможност за повече товарене. Променени са екстериорът и интериорът за по-голям комфорт и по-красиво излъчване на камионите.

По-ниският разход на гориво е резултат от напълно интегрираната и иновативна трансмисия, която постига оптимално взаимодействие между двигателя, предавките и задните оси.

Двигателите PACCAR MX са с нов по-ефективен турбокомпресор, нова EGR система и нов дизайн на задействане на клапата. Топлинната ефективност е подобрена с разработването на нова горивна система, включваща нови бутала, инжектори и стратегии за впръскване, като същевременно са постигнати по-високи съотношения на компресия.

Нови по-ефективни охлаждащи, кормилни маслени помпи са използвани за постигане на още по-нисък разход на гориво.

Максималният въртящ момент на агрегатите PACCAR MX-11 и MX-13 е повишен значително и вече е наличен от 900 об/мин. Най-високият клас двигател PACCAR MX-13 е с 530 к.с. и въртящ момент от 2 600 Нм при 1 000 об/мин.

Дизайнът на задната ос е допълнително развит. Новото поколение на диференциала на задния мост има нов дизайн на коронното колело и пиньона, чиято цел е да се постигне максимална здравина и ефективност, както и много по-ниски нива на шума.

Последното поколение на автоматичните скоростни кутии TraXon идва като стандарт в новите CF и XF серии с 12 скорости (опционално има и 16 скоростен вариант).

DAF CF Exclusive Line интериор

Камионите са с напълно нова електрическа и електронна архитектура. Тук са налице подобрен EcoRoll и круиз контрол функционалности, включително Динамичен круиз контрол, който адаптира характера на движение на машината при различни ситуации на пътя. Подобренията в предвиждащият круиз контрол (Predictive Cruise Control) и в EcoRoll, водят до това PCC да активира EcoRoll по-рано.

Освен представянето на двигателя, представянето на моторната спирачка PACCAR също е подобрено. Максималната спирачна сила на агрегата PACCAR MX-11 е нараснала от 320 до 340 kW. Спирачната сила е увеличена с 20%, между 1 000 до 1 500 об/мин. Максималната спирачна сила за двигателя MX-13 е не по-малко от 360 kW във важния обхват 1 200 до 1 500 об/мин, спирачната сила се увеличава до 30%.

За да се постигне максимално намаляване на потреблението на гориво, е подобрена аеродинамиката, благодарение на новия дизайн на слънчевите козирки на CF и XF камионите. В допълнение новият XF има нови еркерни разширения на колелата и водачи на въздушния поток зад решетката. Новото затваряне на скарата намалява плъзгането, а новите затварящи се междини между фаровете и ъгловия дефлектор реализират възможно най-добрата аеродинамика.

DAF са разработили и нова ултра компактна система за последваща обработка на отработените газове (EAS), благодарение на което се открива повече място в шасито за компоненти като по-голям резервоар за гориво и компресори.

DAF CF Exclusive Line интериор

Цялостният обем на EAS е намален с 40%. Компактността на EAS единици означава и, че специални приложения като филтрите за дизелово гориво и за твърди частици няма нужда да са разделени повече, а това допринася за по-добра ефективност.

Друго предимство е, че EAS единицата е с 50 кг по-лека. Заедно с оптимизирането на теглото на двигателя и шасито, камионите CF и XF предлагат 100 кг повече полезен товар.

DAF CF Exclusive Line интериор

Интервалите за обслужване на камионите вече са увеличени от 150 000 на 200 000 км. Изчистването на EAS обаче остава същото – при интервали до 500 000 км.

В кабината, информация за местоположението на машината, разхода на гориво, пробега, времето на движение на празен ход, е представена ясно в онлайн таблото за управление. То може да бъде конфигурирано за да осигури изчерпателна информация за разхода, с исторически данни, които сравняват камионите от автопарка и шофьорите. Функцията Live Fleet View осигурява всичката нужна информация за местоположението на всеки камион, за да се постигне оптимално планиране на дистанции, маршрути и време за шофиране.

Интериорът на новите DAF CF и XF предоставя високо ниво на комфорт за шофьора. Таблото за управление, седалките, завесите, матраците, страничните и задни стени, са в топли цветове. Таблото на XF е с декорации в цвят пиано черно. Кабината XF Super Space Cab остава и най-просторната на пазара с общ обем от 12.6 м3.

Комфортът се допълва и от новата „умна“ климатична система, която потребява по-малко енергия. Напълно автоматизираната HVAC система използва остатъчната топлина от двигателя за да затопля кабината по време на кратки спирания, което допринася за горивната ефективност.

Exclusive Line, налична за CF и XF, добавя още повече луксозно усещане с табло и панели на вратите (XF) в цвят коняк и кожени седалки, както и по-стилни ярки вентилационни отвори (CF). Кожен волан е стандарт за луксозните версии и на двете серии.

Арматурното табло е с нов дизайн, по-атрактивна визия и подобрена яснота. Информационният панел на шофьора включва и отброяването на тахографа, показвайки оставащото време за шофиране и времето за почивка.

Екстериорът на камионите също е на по-високо ниво. Нов дизай на логото на DAF с хромирани букви символизира качеството на машините. Акценти по бронята и козирката дават допълнителен акцент.

Производството на новите CF и XF ще започне това лято.

Снимки: DAF

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *