Влекачът с най-голяма кабина в Европа идва на изложението за тежкотоварни автомобили TRUCK EXPO 2017, с DAF. Компанията ще представи на летище Лесново впечатляващият DAF XF 460 FT SSC. Зад тази абревиатура стои флагманът на холандската марка, който професионалистите определят като един най-икономичните и комфортни товарни автомобили на пазара, еднакво предпочитан и от собствениците на транспортни фирми, и от шофьорите.

Тази машина съвместява здравина и сигурност и патентована система за ограничаване на щетите при челен удар. Влекачът е с елегантно интегрирани фарове над челното стъкло (Sky Lights) и дневни LED светлини. Особено ключова роля за аеродинамиката играе системата от спойлери. Моделът е оборудван с фиксиран покривен спойлер, странични спойлери на кабината и със странични спойлери на шасито, а осевото натоварване се наблюдава от компютър.

Двигателят е изключително мощен – Paccar МХ -13, 340 kW/460 к.с., а 12-степенната автоматична скоростна кутия осигурява гъвкавост и оптимален разход на гориво.

Вътре в кабината дизайнът се отличава с множество луксозни характеристики –  алуминиево табло, шофьорска седалка Comfort Air, климатроник, суха печка, 42 литров хладилник, както и телематична система  DAF Connect. Цялата информация за действителното местоположение, разхода на гориво, скоростта, пробег и други е достъпна онлайн. По този начин може оптимално да се планира времето и маршрута на превозните средства, както и да се следи ефективността на управление от страна на шофьора и състоянието на автомобила.

Друга, много важна технология за редуциране на разхода на гориво е Predictive Cruise Control – GPS базирана система с автоматична намеса върху силовата линия с цел движение с максимална икономия на горивo. В зависимост от релефа, системата задава най-икономичната скорост на движение на най-висока възможна предавка за най-дълго време с последващо решение, кога да се подаде/отнеме газта и/или смени предавката. Системата може да пре-зададе временно нови параметри на стандартно избраната скорост от водача на основния Cruise Control, да промени начина на смяна на предавки на основния режим на управлениe на ASTronic или да включи режим Eco Roll; GPS информацията се предава в реално време от сателит, като информацията е за всеки 4км разстояние напред.

Сред другите улеснения за водача са адаптивен автопилот (ACC), сигнализация при напускане на лентите (LDWS), активна аварийна спирачна система (AEBS).

„За капак“ е налично и допълнително оборудване за облекчена работа при зимни условия.

Всички актуални новини за TRUCK EXPO 2017 четете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *