DAF Trucks представи редица иновации в новата си LF серия камиони в класа от 7.9 до 19 тона, вкл. нов 3.8 литров двигател PACCAR.

Двигателят е наличен за 7.5-тонната версия на новия LF в две конфигурации: 115 кВ/156 к.с. и 127 кВ/172 к.с. с максимален въртящ момент съответно 500 и 600 Нм при 1 200 и 2 000 оборота. Този нов двигател на производителя е специфично предназначен за LF City за леки градски доставки, за които именно подходящ камионът.

За по-висока производителност са налични и 4.5-литровият агрегат PACCAR PX-5 (от 184 к.с. до 213 к.с.), както и 6.7-литровият PACCAR PX-7 ( от 234 к.с. до 325 к.с.). тези двигатели бяха подобрени в края на 2016 година с нов софтуер и подобрено управление на топлинните и въздушни потоци. В резултат и двата двигателя са с повишен въртящ момент от 5 до 12%, който се създава при по-ниски обороти (100-200 оборота по-малко). Максималният въртящ момент на моторите PX-5 и PX-7 сега е съответно 850 Нм (при 1 200 – 1 500 об.) и 1 200 Нм (при 1 100 –1 700 об.). Мощността на двигателя PX-7 също е увеличена с 11 конски сили.

DAF са оптимизирали и съотношението на задните оси до 3.31:1, което заедно с подобренията по двигателите осигурява по-нисък разход на гориво с до 6%.

Още една новост за леката серия е автоматична трансмисия  за 18-тонния LF. Производителят предлага избор от механични и автоматични 5, 6, 9 и 12-скоростни кутии за цялата серия. Автоматичната трансмисия Allison е налична за най-мощните версии с двигател PX-7.

Гамата LF има възможност за множество индивидуални конфигурации благодарение на различните възможности за дължина на междуосието, достигащи до 6.90 метра.

За по-голямо удобство при градски доставки DAF предлага като опция по-нисък прозорец на пасажерската врата, което подобрява видимостта и шофьорът може лесно да види преминаващи покрай кабината велосипедисти или пешеходци.

Производителят на камиони се е постарал да подобри работното място на шофьорите с оптимизация на цветове и удобства. Операторите на автопаркове също имат съответните удобства, за по-лесно управление – системата DAF Connect за мениджмънт на автопарка, която дава информация в реално време за представянето на машините и на шофьора, както и за разхода на гориво. С помощта на системата се оптимизират и намаляват оперативните разходи и се увеличава логистичната ефективност.

Новият LF (от 8 тона брутно тегло на превозното средство и със задно въздушно окачване) идва стандартно със системи за усъвършенствана система за аварийно спиране (AEBS), предупреждение за преден сблъсък (FCW), адаптивен круиз контрол (ACC) и система за предупреждение при напускане на лентата на движение (LDWS).

Снимки: DAF

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *