Холандският производител на камиони DAF представи в България новото поколение на флагмана си XF 480 SSC. Премиерата събра в Националния исторически музей стотици професионалисти и почитатели на холандската марка.

15 000 нови части показват мащаба на промяната в престижната гама тежкотоварни автомобили и създаването на нов стандарт в транспортната ефективност и комфорта при пътуване.

В новия DAF XF всичко е различно. Новите двигатели MX-11 и MX-13 са по-мощни и с по-големи вътящи моменти, които се поддържат в голям диапазон от обороти. Представеният в София автомобил е с мощен двигател (PACCAR МХ -13, 355 kW/483 к.с.).

Новата и по-ефективна автоматична скоростна кутия (12/16-степенната ZF TraXon), новите по-бързи диференциали,  както и оптимизациите в аеродинамиката на машините водят до 7% по-нисък разход на гориво. Камионът не губи мощност и инерция при превключването на предавките, а системата за управление на флота – DAF Connect – носи дори още по-голяма ефективност.

„Въз основа на отличната репутация за икономичност, надеждност и комфорт, която продуктовата ни гама със стандарт Euro 6 спечели в Европа, DAF разработи ново поколение XF и CF камиони, които поставят летвата още по-високо. Те влизат в производството през лятото на 2017 г. и предлагат най-добрите възможни решения както за клиента, така и за водачите. Новите автомобили ще увеличат рентабилността на нашите клиенти, каквато е и нашата основна цел. „, каза Георги Загоров, управител на „Турботрaкс“.

Как DAF постига най-добрата в този клас горивна ефективност? С намаляване оборотите на двигателя, при повече мощност, увеличен базов въртящ момент и Overtorque на последна предавка. Тайната е в напълно интегрираната и иновативна система за задвижване, в която двигателят, трансмисията и задните оси си взаимодействат по безупречен начин. Управлението на потока въздух в двигателите е още по-добро с новия и по-ефективен турбокомпресор, а разширената употреба на EcoRoll системата още повече снижава оборотите и пести гориво. 

Разхода на гориво пада и благодарение на системата Predictive Cruise Control, която изследва релефа и задава най-икономичната скорост на движение на най-висока възможна предавка и за най-дълго време, с последващо решение кога да се подаде/отнеме газта и/или да се смени предавката. GPS информацията се предава в реално време от сателит, като данните са за всеки 4 км разстояние напред.  

Новият DAF XF съвместява здравина и сигурност с патентована система за ограничаване на щетите при челен удар. Двигателната спирачка PACCAR е подобрена, като осигурява между 20 и 30% по-добра спирачна мощност още при 1200об/мин. Новият XF е с по-ниско тегло, което увеличава полезния товар с нови 100 кг.

Освен ниските оперативни разходи, тези камиони осигуряват на клиентите си и най-продължителното време за работа – сервизните интервали са увеличени до 200 000 км.

Помислено е много за удобството на водача, като са подобрени както външния, така и вътрешния дизайн.  

Обновеният флагман идва с най-просторната кабина на пазара – XF Super Space Cab, чийто общ обем надхвърля 12.6 м3.  Интериорния дизайн залага на лукс, удобство при ползване, привлекателност и безопасност, вкл. кожен салон с вентилирани седалки Xtra Comfort,  алуминиево табло, климатроник, суха печка и 42 литров хладилник.

Освен това камионите разполагат с телематичната система  DAF Connect. Цялата информация за действителното местоположение, разхода на гориво, скоростта, пробег и други е достъпна онлайн. По този начин може оптимално да се планира времето и маршрута на превозните средства, както и да се следи ефективността на управление от страна на шофьора и състоянието на автомобила.

Сред другите улеснения за водачите са адаптивен автопилот (ACC), сигнализация при напускане на лентите (LDWS), активна аварийна спирачна система (AEBS).

Луксозните добавки включват и цвят син Хамелеон металик, лети джанти, LED фарове и задни светлини, TNR, Truck Phone, DAF Night Lock, допълнително оборудване за облекчена работа при зимни условия и много др.

Накратко, DAF XF предлага всички условия за това един шофьор на камион да си върши работата с удоволствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *