Бусовете DAILY BLUE POWER излизат на пазара като отлично решение за градски и крайградски транспорти. Те имат достъп до центровете на градовете и освобождават транспортните оператори от притесненията за покриване на екологични норми.

Новата гама на IVECO предлага избор от три технологии:

  • Daily Hi-Matic Natural Power: първото превозно средство от този клас, задвижвано на метан и с 8-степенна автоматична трансмисия.
  • Daily Euro 6 RDE Ready: първото LCV, отговарящо на регулациите за вредни емисии, които ще влязат в сила от 2020-а година (потвърдено от Холандската организация за приложни научни изследвания – TNO).
  • Daily Electric: 0 вредни емисии, позволяващи движение на превозното средство дори в градовете с най-стриктни ограничения.

Daily Hi-Matic Natural Power

Благодарение на комбинацията метан плюс 8-степенен автоматик се осигурява не само по-екологично шофиране и икономия, но и по-приятно експлоатиране на буса.

Daily Hi-Matic Natural Power разполага с 3-литров F1C двигател със 136 конски сили и максимален въртящ момент от 350 Нм.

По отношение на околната среда: двигателят отговаря на изискванията на стандарта Евро 6/D отделяйки 76% по-малко частици, 12% по-ниски емисии на азотен оксид и 3% по-ниски емисии на въглероден диоксид в сравнение с дизеловата версия. При използване на биометан емисиите на CO2 намаляват с 95%.

Разходът на гориво се свива с 2.5%, сравнено със CNG с механична скоростна кутия. Когато се вземат предвид всички фактори като цена на гориво, ефикасност на двигателя и енергийна стойност, метанът спестява до 35% разходи спрямо дизеловото гориво.

В допълнение Daily Hi-Matic Natural Power е изключително тих в сравнение с дизеловия си еквивалент, което го прави идеален за нощни доставки в градски зони.

Бусът разполага и с приложение BUSINESS UP, което осигурява на клиентите системи Driver Assistant и Business Assistant.

Daily Euro 6 RDE Ready

Тази дизелова версия предварително е покрила Евро 6 изискванията, които ще влязат в сила след 3 години. Под капака и е разположен 2.3-литров F1A агрегат, който е подобрен за по-голяма издръжливост и намаляване на емисиите на азотен оксид. Към това се добавя и системата за последваща обработка – Селективна каталитична редукция (SCR), на IVECO.

Daily Euro 6 RDE Ready е значително по-икономичен: със стандартната Start&Stop система и еко-гуми Michelin разходът на гориво се понижава със 7% спрямо настоящата версия.

Daily Electric

Не на последно място по важност е и електрическата версия на буса, която осигурява нула вредни емисии. Daily Electric получава „лайкове“ и затова, че батериите му са 100% рециклируеми.

Пробегът на буса е до 200 км в реални градски условия, а батерията е оптимизирана за всякакви климатични условия. Технологията на батерията позволява и повече товар. При бърз режим, зареждането отнема 2 часа. Режимът на шофиране Eco-Power и стратегиите за регенеративно спиране, допълнително повишават ефективността. Към това се добавя и брутно тегло на превозното средство (GVW) до 5 тона.

Снимки: Iveco

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *