Манипулациите на SCR (селективна каталитична редукция) системите, използвайки AdBlue емулатори (манипулиращи софтуерни или хардуерни устройства) са масово явление в Европа. Дания е решила да се бори срещу подобни измами, налагайки сериозни финансови глоби.

Още в началото на годината германската телевизия ZDF предаде за подобни измами при камионите. Оттогава много държави, вкл. Испания, Швейцария и Холандия, отчетоха, че имат такъв проблем.

Дания също не остава по-назад. По тази причина властите са решили да глобяват превозвачи, хванати, че използват AdBlue емулатори, с до 65 000 датски крони (ок. 7000 евро). Шофьорите на тези камиони пък ще трябва да се разделят с до 32 600 датски крони (3500 евро).

Високите глоби ще се налагат при повторно нарушение.

Все още не е ясно кога и дали реално ще започне налагането на новите глоби. Когато имаме повече информация по темата, ще Ви информираме своевременно.

SCR системите дават на транспортните компании определени предимства. Те позволяват на камиони, отговарящи на по-нисък емисионен клас, да постигнат стандарти Евро 4, 5 и 6 и съответно да плащат и по-ниски тол такси.

Според западните медии превозвачите от Източна Европа основно използват манипулиращи устройства и софтуери като по този начин се възползват от ниските тол такси, но спестяват и от разхода за AdBlue течност.

Предприемачите правят манипулации и поради факта, че SCR системите дават много грешки и покачват оперативните разходи. Самата система струва близо 10 хиляди евро с всички сензори и постоянните и ремонти струват повече, отколкото да се плаща за по-високи тол такси.

Снимка: Scania

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *