Дания е готова да приложи европейските регулации, определящи работното време на шофьорите. Готовността идва в резултат на скорошната интерпретация на Съда на Европейския съюз по отношение на прекарването на редовната седмична почивка в камиона.

„Законът е закон и трябва да се прилага”, коментира датският министър на правосъдието Сйорен Папе Пулсен миналата седмица.

Припомняме че Съда на ЕС направи тълкувание на европейската регулация, според което шофьорите на камиони не могат да прекарват 45-часовата си почивка в кабината на превозното средство.

И докато правосъдният министър на страната настоява за прилагане на европейското законодателство, по мнението на транспортния министър, Оле Бирк Олесен, е невъзможно да се наложи забраната за прекарване на седмичната почивка в Дания, тъй като съответните контролни органи няма да могат да докажат колко време шофьорът е прекарал в камиона си.

Правосъдното министерство е взело предвид проблема и сега заедно с полицията имат за цел да проучат как да се осъществява контролът при налагане на забраната.

Снимка: Jochen Teufel, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *