Френският производител на млечни продукти Danone (Данон) обяви, че ще придобие американския производител на органични храни и растителни млека WhiteWave Foods Co. на цена $56.25 за акция, или обща стойност на компанията – $12.5 млрд.

С тази сделка се удвоява размера на бизнеса на Danone в САЩ, се казва в изявлението на френската марка. Предложената цена за WhiteWave Foods е с 24% премиум на базата на 30-дневната средна цена на акциите и.

Комбинация от външни фактори и икономически спънки доведе до ограничаване на растежа на Danone през последните години, по-осезаемо на пазари като Бразилия и Русия, както и в Европа. С придобиването на американският производител на органични храни, френската компания ще си осигури незабавно разрастване на американския пазар, който през последните години се насочва все повече към по-здравословни хранителни опции.

Сделката ще помогне на Danone да диверсифицира портфолиото си и да стане един от 15-те най-големи производители на храни и напитки в САЩ. След транзакцията, поделението на компанията в Северна Америка ще увеличи дела си в общото портфолио на Danone от 12 на 22%, се казва още в официалното и изявление.

Френският производител е популярен по света и в България с много продукти, вкл. млеката Activia и Oikos, водата Evian. Danone се конкурира в световен мащаб с Nestle и Unilever. WhiteWave Foods, която произвежда йогурти, соево мляко и други напитки, базирани на ядки, е позната с марките Horizon Organic и Silk.

Приходите на Danone през 2015 година са 22.41 млрд. евро, което е увеличение с 6% спрямо 2014 година. Нетната печалба на компанията е 1.28 млрд. за миналата година (+14.2% ръст на годишна база). За голяма част от тези резултати допринасят развиващите се пазари, където компанията е отчела повече от половината си продажби.

WhiteWave Foods е отчела ръст на приходите с 12.5% от 2014 до 2015 година до $3.87 млрд. общи продажби. От тях само 15% са осъществени в Европа. Нетната печалба на компаниятае нараснала с 21.4% на годишна база до $170 милиона през 2015 година.

Придобиването е одобрено от бордовете на директорите на двете компании, но трябва да бъде получено одобрение и от акционерите на WhiteWave Foods, както и от регулаторните органи. Очаква се сделката да бъде приключена до края на 2016 г.

Снимка: Danone

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *