Служебните вещи, които се използват и за лична употреба, ще бъдат облагани с 10 процента данък, решиха окончателно депутатите. С 10% „данък уикенд“ ще се облагат служебните коли и мобилни телефони като данъчната основа, върху която ще се начислява ставката, за различните вещи е различна.

Активите на компаниите ще се разделят в три групи – имоти, превозни средства, други.

За служебните коли работодателят ще решава сам каква част ще се използват за лични нужди, според изминатите километри. Може да се избере разпределени 50:50 за служебни цели и лично ползване. Народните представители определиха, че разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, които се използват както за дейността, така и за лично ползване, ще се признават за данъчни цели и, когато не е издаден пътен лист или друг подобен документ.

При имотите, използването за лични нужди ще се определя според площта на недвижимата собственост и времето за ползване. Данъчната основа ще се определя според частта, предоставена за лични нужди, или от времето, прекарано в имота.

В категория други попадат мобилни телефони и лаптопи. Тук се приема, че те се използват за лични и служебни цели. Работодателят има право да отчита автоматично 20% за лично ползване.

Бизнесът ще може да избира какво облагане да прилага – схемата с 10-те процента или действащия в момента режим, според който собственици, управители и служители на фирмите плащат данъци и осигуровки върху доходите в натура по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Новият данък влиза в сила със задна дата, от 1-ви януари 2016 година.

 

Един коментар за “Окончателно: Данък „уикенд“ влиза в сила със задна дата

  • 15 септември 2016 в 14:37
    Permalink

    Всичко сме уредили в държавата, та да има данък „уикенд“! Защо държавата не задължи работодателите да дават двойна надница на работещите през почивните дни?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *