Високотехнологични камиони на магистралата: новият проект между DB Schenker и MAN е първият път, при който за пръв път логистична компания и производител на камиони си сътрудничат за развитие на мрежово свързани конвои от камиони за използване в логистичния бизнес. Двете компании подписаха споразумение за сътрудничество за тази технология, позната още като platooning („платунинг“).

За пръв път камионни конвои ще бъдат тествани няколко месеца в автентична пътна среда като част от редовните бизнес операции на DB Schenker. Превозните средствасъщо така ще бъдат карани не от тестови шофьори, а от професионални шофьори на камиони. По време на тестовата фаза, която ще започне през пролетта на 2018 година, DB Schenker и MAN ще управляват конвои на “Digital Motorway Test Field” на магистрала A 9, между филиалите на DB Schenker в Мюнхен и Нуремберг. Всеки конвой ще се състои от два камиона. В началото те ще се движат без товари, за да се тестват условията за шофиране в обикновени пътни ситуации и да се тренират шофьорите как да управляват превозните средства. Следват седмични и дневни тестови карания. По време на курсовете през 2018 година, тестовете ще преминат към фаза с реален превоз на товари до три пъти дневно.

DB Schenker има интерес да определи и как да изготви оптимален план за платунинг в собствения си логистичен процес.

Двете компании също така искат да проверят как новата технология се приема от професионалните шофьори. Паралелно проучване на участващите шофьори ще следи техния опит по отношение на взаимодействието на конвоите с другите пътни участници: Как шофьорите се справят с използването на новата технология. Как може да бъде пригодена и какви промени ще следват за обучението и тренировките на професионалните шофьори?

Тези данни ще се използват и за да се определи какви други дейности могат да извършват шофьорите във втория камион по време на фазите на автономно движение на превозното средство. През 2019 година ще стартира и нов проект за проучване на използването на автономно движение при крайни операции в логистичните центрове.

Двата партньора считат проекта като платформа за предприемане на по-нататъшни стъпки към автономното движение.

Терминът platooning се отнася до система от превозни средства за пътно движение, при която поне два камиона се движат по магистрала, с много малко разстояние помежду им, с помощта на различни системи. Всички превозни средства в конвоя са свързани едно с друго посредством електронни „тегличи“ под формата на комуникация кола-кола.

Водещото превозно средство определя скоростта и посоката. Разстоянието между индивидуалните камиони е около 10 метра. Електронните връзки между отделните превозни средства в конвоя гарантират сигурността на операциите. Главната цел на процедурата е да се получи въздушен поток, който да доведе до икономии на гориво до 10% за целия конвой.

Снимка:  MAN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *