Гърция е получила достатъчно „финансова и друга подкрепа“, за да може да се погрижи добре както за идващите нови мигранти, така и за тези, които вече са преминали в други държави от Европейския съюз, заяви вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер.

“Бих желал Дъблинската конвенция да бъде приложена отново,“ каза де Мезиер за гръцкия вестник „Катимерини“, цитиран от „Ер Те“, позовавайки се на споразумение, което ще позволи на Берлин да изпраща търсещите убежище в Германия обратно в Гърция, ако това е първата европейска страна, която те са достигнали.

Според германския министър на вътрешните работи въпросът предстои да бъде обсъден по време на срещата на вътрешните министри на ЕС през този месец.

В Дъблинската конвенция, която е в сила от 1997 година насам, се казва, че отговорността за търсещите убежище пада върху европейската държава, в която те първо са пристигнали. Тази клауза беше изключена за Гърция през 2011 година заради проблеми с процеса по осигуряване на убежище в страната и лошо отношение към мигранти и бежанци.

Де Мезиер предложи връщането на Дъблинските регулации за Атина още през август, подчертавайки че „нарастват критиките в Германия заради неприлагането им“.

Изказването не германския политик предизвика яростни реакции в Гърция. Според управляващите страната вече трябва да се справя с над 60 000 бежанци, които са пресекли Средиземно море от Сирия, Близкия изток и други Северноафрикански държави.

Томас де Мезиер потвърди задължението на Германия да приеме своя дял от мигрантите, които са пристигнали в Гърция и Италия през 2015 година и в началото на 2016 година. По думите му „Германия е готова да посрещне до 500 души на месец.“

Според ревизирани данни, през 2015 година в Германия са пристигнали близо 900 000 души, търсещи убежище. За Гърция статистиката е съответно – ок. 860 000 през 2015 година и 167 000 през настоящата година, каза Върховният комисар за бежанците на ООН.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *