Министърът на вътрешните работи на Германия Томас Де Мезиер защити мнението на министерството си, че Турция е централна платформа за терористична дейност на ислямистки групировки от Близкия изток.

В интервю за берлинската обществена телевизия RBB той заяви: „Няма повод за разкаяние от написаното“, във връзка с оценката, която се съдържа в публикуван преди два дни работен документ.

В документа се твърди, че Анкара подкрепя ислямистки движения в Близкия изток. Сред тях са групи на въоръжената ислямистка опозиция в Сирия, палестинското движение „Хамас“ и египетското „Мюсюлмански братя“. Текстовете вероятно са написани от Федералната разузнавателна служба (BND) и са били класифицирани като поверителна информация, която обаче по грешка стана обществено достояние.

„Това [написаното] е кратко представяне на един от аспектите на турската действителност,“ каза още Мезиер. Той отхвърли критиките, че документът не е бил съгласуван с германското външно министерство.

Турция изрази възмущение от оценката на германското вътрешно министерство. Това е израз на „изкривен манталитет“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *