Съвсем скоро самонаетите професионални шофьори ще бъдат освободени от задължението да попълват електронната декларация, позната като Limosa. Промяната в правилата, която въвъжда белгийското правителство не се харесва на местните превозвачи.

След като Европейската комисия критикува задължението да се докладва командироване от самонаети предприемачи, белгийското правителство взе решение да отмени изискването за повечето сектори.

В края на миналия месец властите в страната определиха „рисковите сектори за декларацията Limosa”. Според тях правилото да се попълва този документ ще засегне само три групи професионални работници: в строителството, обработката на месо и персонал за почистване.

Така всички останали, включително шофьорите на камиони, вече няма да подават декларацията за командироване.

Критики от страна на местните транспортни фирми

Белгийската асоциация на превозвачите FGTB-UBT реагира с остри критики срещу отмяната на задлжението за работниците в транспорта.

„Това е предпоставка за развитието на социален дъмпинг по нашите пътища и шамар за всички белгийски шофьори на камиони и компании, които спазват регулациите”, коментира Франк Мореелс, президент на асоциацията.

Според него изключването на транспорта от декларацията Limosa е сигнал, че правителството не взима сериозно борбата срещу социалния дъмпинг.

Съдебната власт в Белгия от друга страна се опитва да себори с нечестните практики. Наскоро бяха започнати редица разследвания срещубелгийски транспортни компании. Последите регистрират компании „пощенски кутии”в държави от Централна и Източна Европа и наемат там шофьори, които по-късноработят в Белгия.

Този проблем е може би много по-сериозен в сравнение със самонаетите шофьори.

Очаква се отпадането на тази група от Limosa да стане валидно от началото на 2019 година.

Снимка: Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *