Тол системата в Белгия е активна от почти три години. Тя обаче все още има своите големи недостатъци. Испанският транспортен съюз обяснява нелегалните практики на тол инспекторите във Валония.

От въвеждането на системата ViaPass в Белгия, няма край на проблемите за превозвачи. Те са свързани най-вече с неправилното функциониране на системата и други неизправности и с високите глоби. Испанската транспортна федерация Fenadismer информира наскоро за много сериозна нередност.

Нелегално спиране на превозни средства

Фенадисмер редовно докладва на основния белгийски тол оператор Satellic за проблемите, които имат испански превозвачи с ViaPass. Съвсем наскоро бяха докладвани случаи за спиране от движение на камиони от белгийските тол служители. Според обвиненията съответните превозвачи не са плащали тол такса или са извършили друго нарушение, свързано със събирането на пътния налог.

По-голямата част от инцидентите са се случили във Валония, твърди испанската федерация. Инспекторите са спирали чуждестранни камиони и при подозрения за нередности относно тол таксите са глобявали. В случай, че шофьорът на проверявания камион няма пари да плати на място или откаже да плати, камионът е спиран от движение. Глобите за неплащане на пътни такси са в размер на 1 000 евро.  

Според федерацията такива практики са незаконни с презумпцията за невиновност и са дискриминационни, защото се отнасят до чуждестранни превозвачи.Fenadismer информира също и за превозвач, който е повдигнал въпроса пред белгийски съд. Съдията е признал правотата на бизнесмена и е отсъдил компенсация в размер на 4 000 евро да бъде платена от Белгийските власти за причинени вреди в резултат на неправомерните действия на инспекторите.

Според решението на съда „тази мярка (спиране на камиона от движение) е извън ограниченията на политиката за отговорен контрол и гаранции зна честна процедура по санкциониране.“

А Вие имали ли сте проблеми с белгийските тол инспектори? Очакваме Вашите коментари и мнения под статията и на нашата Facebook страница.

Снимка: Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *